Poster tentoonstelling Zift

Op 7 oktober opent de Nederlandse fotograaf Arjen J. Zwart opent zijn nieuwste foto-expositie  “ZIFT” (teer) in het Cezayir gebouw aan de Hayriye Caddesi 12 Galatasaray (Beyoglu).

De serie geeft je een andere kijk op de stad. De zwarte muren expositie is het tweede van een drieluik over Istanbul, waaraan Arjen werkt.

Arjen Zwart (1957) – freelance fotograaf (Nederland) – is gespecialiseerd in documentaire – en conceptuele fotografie.

Naast zijn persoonlijke projecten, werkt hij voor kranten, tijdschriften en ngo’s. Arjen’s foto werden tentoongesteld in Europa en Turkije.

In 1986 bezocht Arjen Istanbul voor de eerste keer. Hij was diep onder de indruk van de geschiedenis en de mensen. Maar het was pas in 2001 dat hij terugkeerde naar Istanbul. Daar ontmoette hij een Roma-familie die hem inspireerde om een fotoproject te beginnen over het leven van de familie in een tijdspanne van 15 jaar.

Een van de zwarte muren van Istanbul. Foto: Arjen Zwart

Naast dit project begon hij de stad uitgebreid te verkennen. Te voet slenterend door de achteraf straatjes van Istanbul, ontdekte hij vele verborgen juweeltjes die niet worden genoemd in de reisgidsen.

Met de “ZIFT” serie in het Cezayir gebouw kijkt Zwart op een andere manier naar Istanbul en haar zwarte gevels.

Een catalogus van de tentoonstelling zal ook beschikbaar zijn.

‘Het was in 1986-1987, tijdens een reis naar India, dat ik geïnteresseerd raakte in de mogelijkheden die de fotografie te bieden heeft’, zegt hij. ‘Kijkend over de grenzen heen maakte me bewust van mijn wortels en omgeving. Het was in dezelfde tijd dat ik belangstelling begon te krijgen voor sociale en documentaire fotografie. Ik begon foto’s te maken van de mensen in het dorp waar ik woonde.’

Het product van dat project was zijn eerste fotoboek “Achter de Eerste paal ‘, over het dorp Egmond aan Zee (1999(.

In India documenteerde hij het dagelijks leven van de riksja trekkers in Calcutta.

Arjen Zwart woont in Istanbul, waar hij ook workshops geeft in straatfotografie.

Waar: Cezayir

Adres: Hayriye Caddesi No 12 Galatasaray (Beyoğlu)

Wanneer: 8 tot 29 oktober

Contact:

www.arjenzwart.nl

www.arjenzwart.com

info@arjenzwart.com

GSM: +90 541 201 6671

Kantoor: +90 212 2931903