Monument van Ataturk op Taksimplein. Foto: Slawomira Kozieniec

Wandelen door de wijk Beyoglu betekent kennismaken met de geschiedenis, de arechitectuur en het nachtleven van het moderne Istanbul.

Dit is de uitgaanswijk van de stad en het symbool van de moderne Turkse Republiek (sinds 1923) van Atatürk. Daarom staat hier ook sinds 1928 zijn standbeeld waar vele malen per jaar officiele ceremonies plaatsvinden om hem en belangrijke gebeurtenissen te herdenken.

Dit is de wijk waar net als in de oude tijden de meeste buitenlanders wonen, de meeste homo’s zich thuisvoelen, waar de officiele door de staat gecontroleerde bordelen zijn, de drukste winkelstraat van de stad – Istiklal Caddesi – is, de bloemenverkopers, de hippe jeugd, trendy bars, gezellige restaurantjes en de bekende rocktempel Babylon. Wie nightlife zegt, zegt Taksim.

Verder treffen we hier de grootste katholieke kerk van Turkije aan.

Dit is de wijk waar eeuwen lang rijke Griekse kooplieden en handelaren woonden. Je ziet er de mooiste consulaten ter wereld, die honderden jaren geleden werden opgetrokken als paleizen, o.a. het Nederlandse consulaat-generaal ‘Palais de Hollande’. Loop langs het Britse consulaat dat in 2003 doelwit was van een al-Qaeda zelfmoordaanslag.

Je kunt de wandeling eindigen bij de Galatabrug, waar je – als je geluk hebt – Ali de zooltjesverkoper en de vissers kunt zien uit het boekje ‘De Brug’ dat Geert Mak in 2007 schreef als boekenweekgeschenk.