waterpijpen Dat Istanbul ’s avonds en ’s nachts minstens zo bruisend is als overdag, is geen geheim. Toch bekijken veel toeristen Istanbul alleen bij daglicht. Zonde! Wil jij dat anders doen? Met deze tips ontdek je ook het avond- en nachtleven van Istanbul.

Grote clubs als Reina en Laila zijn mateloos populair, vooral bij de jetset. Maar, deze clubs zijn duur en  het deurbeleid is er streng. De kans dat je binnenkomt is over het algemeen niet zo groot, als je niet Belangrijk en/of Geliefd bent. Gelukkig zijn nog veel meer leuke dingen te doen. Ik heb de leukste ideeën voor je op een rijtje gezet.

Waterpijp

Do as the locals do en rook een waterpijp in een rustige theetuin. Hier ontsnap je even aan de drukte en hectiek van de stad. Het roken van een waterpijp wordt door Nederlanders vaak geassocieerd met hasj, maar in Istanbul is de ‘nargile’ gevuld met fruitige tabak. De bekendste smaak is waarschijnlijk appel, maar ook chocolade, mint en aardbei behoren tot de mogelijkheden.

Een waterpijp roken kan overal, maar kenners beweren dat de theehuizen in Tophane de beste zijn. Ik kan ze daarin geen ongelijk geven. Zak achterover op de dikke kussens, laat je uitleggen welke smaken er zijn en geniet samen met de lokale bevolking van een echte Turkse traditie. Een uitermate relaxed avondje.

Voetbal kijken

Turken zijn gek op voetbal. Istanbul is de thuisbasis van de drie grootste ploegen van het land: Galatasaray, Fenerbahce en Besitikas. Als je de voetbalcultuur van dichtbij mee wil maken en niet bang bent voor een beetje drukte is het bijwonen van een voetbalwedstrijd een aanrader. Als Nederlander ben je van harte welkom op de tribune, heb ik gemerkt. Hoewel het er ruig aan toe kan gaan werd ik, als blonde Hollandse, plechtig ontzien. Mijn vriend werd regelmatig enthousiast op de schouders gemept.

Nederlandse spelers zijn geliefd in Turkije en ze vinden het prachtig als je als Nederlander Wesley Sneijder aan komt moedigen bij Galatasaray. Het kan lastig zijn om aan kaarten voor de wedstrijden te komen, de wedstrijden van de grote drie zijn binnen no-time uitverkocht. Vooraf online boeken is het devies!

Elders

Als het niet lukt om kaartjes te kopen om de wedstrijd live bij te wonen, kun je gelukkig overal in Istanbul voetbalwedstrijden kijken. De eerder genoemde theehuizen in de wijk Tophane zijn hiervoor weer een perfecte uitvalsbasis. Als je echter graag een biertje drinkt bij de wedstrijd, zoals we in Nederland gewend zijn, kun je je heil beter elders zoeken. Bij Dersaadet bijvoorbeeld, een gezellige tent op de benedenverdieping van de Galatabrug. Het lijkt op het eerste gezicht een erg toeristisch, maar dat valt bij nader inzien mee.

Hier geniet je van koude Efes, voetbal, livemuziek, backgammon en een prachtig uitzicht over het water. Overigens: in de horeca staat eigenlijk overal wel een televisie aan, vooral als er voetbal is. Voetbal kijken in de plaatselijke kebab-, baklava- of koffietent is dus ook goed mogelijk.

Dakterras

Zie je de stad graag eens vanuit een ander perspectief? Bezoek dan een van de vele dakterrassen van Istanbul. Er zijn er tientallen, misschien wel honderden. Veel dakterrassen zijn voorbehouden aan luxueuze hotels en restaurants, maar er zijn er ook genoeg waar je onder het genot van een glaasje thee en een snack van het uitzicht mag genieten.

Een aanrader is het Galata Konak Cafe. Dit cafe ligt op zo’n twee minuten lopen van de Galatatoren en biedt vanaf het terras een prachtig uitzicht over de stad. Tip: neem vooral iets zoets, want deze zijn afkomstig van de patissier op de benedenverdieping. Ik vond vooral de ‘engelenhaar’ gebakjes met pistache en honing heel, heel, heel erg lekker.

Gastblog van Linda Jansen

Een vliegticket naar Istanbul heb je al vanaf 100 euro.

Met deze link korting op vliegtickets

van  http://www.uitmetkorting.nl is een tripje naar de stad voordeliger.