Armeens kerkje in het hart van Kadiköy. Foto: Slawomira Kozieniec

Een verkenningstocht door het Aziatische deel van Istanbul.

Vertrek met de veerboot van de kade van Eminönü naar Kadiköy.

Dit is het oudste deel van Istanbul, in 685 v.Chr. gesticht door de Grieken als Chalcedon. Byzantion, op de Europese oever van de Bosporus, werd door andere Grieken 17 jaar  later gesticht.

Vanaf de veerboot heb je een prachtig uitzicht op de skyline van het oude stadscentrum van Istanbul met de drie belangrijkste toeristische topattracties op een rij; de Blauwe Moskee, de Aya Sofia en het Topkapi paleis.

Je vaart langs het beroemde Haydarpasha station waar de treinen vertrekken naar Bagdad en de rest van Azie. En je ziet de Selimiye-kazerne, die tijdens de Krim-oorlog (1853-1856) diende als militair hospitaal, waar de legendarische verpleegster Florence Nightingale werkte.

Aan de overkant wandel je door de drukke, levendige wijk van Kadıköy met een eigen authentieke vis-, groente- en kruidenbazaar, vele restaurantjes, cafeetjes en bars waar de waterpijp wordt gerookt, live muziek wordt gemaakt en veel studenten rondhangen. Er zijn enkele kleine buurtmoskeetjes, en Armeense en Griekse kerkjes, en een antiekstraatje met veel kringloopwinkeltjes.

Via de Bahariye Caddesi, een van de modernste en drukste winkelstraten van Istanbul, kom je aan het eind van de Moda Caddesi (laan) bij een traditionele theetuin (aile cay behcesi) waar je een schitterend uitzicht hebt op de oude stad. Loop via de boulevard terug naar de veerboot (bij de toeristische Turk ballon). Rechtstreeks vliegen tegen een voordelig tarief? Reserveer dan vandaag nog jouw Istanbul vliegtickets.

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul