Fontein bij Selim Yavuz moskee in Fatih. Foto: Slawomira Kozieniec

Dit is een wandeling die je voert van het praalgraf van Eyüp Ensari, de vriend en vaandeldrager van de profeet Mohammed tot het mausoleum  van  sultan Mehmet de Veroveraar.

Deze wandeling maakt deel uit van de laatste etappe van de Sultans Trail, een avontuurlijke langeafstandswandeling van Wenen naar Istanbul (2.133 km). In de straten zie je de stickers van de ’trail’ met rood/witte pijlen op lantaarnpalen, schuttingen en huizen. Volg ze en je komt de meest onverwachte dingen tegen

Het dorp Eyüp, buiten de Byzantijnse stadsmuren van de vestingstad Constantinopel, is vernoemd naar Eyüp Ensari. Hij werd geboren als Khalid ibn Zayd ibn Kulayb in Yathrib, later omgedoopt tot Medina door de profeet Mohammed. Eyüp komt van de bijbelse naam Job. Zijn graf is na Mekka, Medina en Jeruzalem een van de heiligste plaatsen van de Islam en daarom een bedevaartsoord voor moslims uit heel de wereld.

Na het bezoek aan het praalgraf van Eyüp Ensari, zijn moskee en andere praalgraven loop je in de richting van de oude stadsmuren die de vestingstad Constantinopel eeuwenlang hebben beschermd tegen buitenlandse aanvallers.

Je ziet de ruines van het oude Byzantijnse Tekfur paleis, de mooie Mihrimah Sultan moskee (1565) op de top van de zesde heuvel van Istanbul.

Via de Sultan Selim Yavuz moskee, op de top van de vijfde heuvel, kom je bij het praalgraf van sultan Mehmet de Veroveraar (Fatih in het Turks). Daar kun je de ontdekkingstocht beeindigen ‘in de voetsporen van de Veroveraar’.
View Istanbul: Wandelen van Eyüp naar Süleymaniye moskee in a larger map