Een van de vele leuke dingen aan Istanbul is dat ik er gebruiken, beroepen en ambachten tegenkom die ik me herinner uit mijn jeugd, maar die in Nederland al lang zijn uitgestorven.

Kleine ambachtelijke houtzagerijen bijvoorbeeld, of een scharensliep die langs de deuren gaat om scharen en messen te slijpen door met voetkracht via een riem een wiel aan te drijven.

De voddenman is een ander in Nederland uitgestorven beroep, die ik me kan herinneren uit de jaren 1950. Hij kocht oude kleding en beddengoed op en verkocht die weer door aan fabrieken voor papier of poetskatoen.

Met paard en wagen, bakfiets of handkar trok hij door de straten. Met behulp van een weeghaak werd het gewicht vastgesteld om de prijs te bepalen.

Een variant van de voddenman bestaat nog steeds in de megastad Istanbul.

Vodden of oude kleren kunnen aan de mannen met hun handkarren nog steeds worden gegeven, maar ook allerlei andere spullen waar je vanaf wil: oude printers, televisies en andere elektronische apparatuur, schoenen, sokken, kleding, koffers, boeken, kranten, tijdschriften, bankstellen, stoelen,  kasten, lampen, foto’s, wasmachines, haardrogers, vogelkooitjes, lampenkappen, schilderijen, serviesgoed, schotelantennes, langspeelplaten, transistorradio’s, balpennen, fotolijstjes, zwemvliezen, duikbrillen, snorkels, tamboerijnen en andere muziekinstrumenten,  potten en pannen, broodroosters, wc-potten, decoratiespul uit huis of tuin, matrassen, etalagepoppen.

Je kunt het zo gek niet bedenken, de voddenman neemt het mee. Alles wat recyclebaar is of geschikt voor een kringloopwinkel is welkom.

Deze kringloopmannen heten in het Turks ‘hurdacı’ (rommelman). Zelf noemen ze zich meestal ‘eskici’ (oud spul ophaler-verkoper).

Bij de deelgemeente waarin ze willen werken, moeten ze een vergunning aanvragen.

Je kunt deze kringlopers echt overal tegenkomen of horen wanneer ze hard en langgerekt ‘eskici’ roepend door de straten slenteren.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan mijn wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul