Fietstocht De Gouden HoornTekst en foto’s: Esmeralda Petrus

Het was Hemelvaart 2013 toen wij op het vliegtuig naar Istanbul stapten. Mijn schoonouders namen ons mee naar deze wereldstad. De stad die medeverantwoordelijk was voor de mooie herinneringen aan hun eerste vakantie samen. De stad die zij nogmaals wilden zien én waar ze ons mee wilden laten kennismaken.

Vier dagen ‘rennen’ door een overvol Istanbul, van de ene bezienswaardigheid naar de andere. In  het vliegtuig terug naar huis wist ik het. Dit is een stad waar ik zeker weten nog een keer terugkom.

Een jaar later ging ik al terug. Dit keer met mijn familie. Zes hele dagen! Genoeg tijd om nogmaals al die mooie bezienswaardigheden te bekijken en nieuwe plekken te ontdekken.

Wereldstad Istanbul vanaf de GalatatorenEen Turkse vriendin had ik om advies gevraagd wat betreft mooie bezienswaardigheden. Iets wat niet zo toeristisch is, maar wel de moeite waard. Haar tip was om Marc Guillet te volgen op Twitter. Via een blog van Marc las ik dat je een fietstocht kon maken door een stukje Istanbul.

Fietsen! Door Istanbul? De stad waar het zo druk is dat je op straat jezelf nauwelijks kan omdraaien als het spitsuur is. Dat was lopend en dan gaan we nu fietsen? Onder begeleiding van een gids, en volgens de site van de organisatie Baja Bikes, zou het een verantwoorde onderneming zijn. Voor iedereen geschikt.

Met deze informatie heb ik een email gestuurd om te kijken of het nog mogelijk was. Binnen no time had ik reactie dat het op de gewenste dag kon. Snel overleg met mijn medereizigers en boeken maar!

Rond middernacht arriveerden we in Istanbul. Een hernieuwde ontdekking kon beginnen!

Het viel me op dat het minder druk was dan vorig jaar. (Blijkbaar zaten wij toen in de vakantieperiode waardoor het zo overvol was.) We zaten met het hotel naast het Topkapi Paleis. Een top locatie om de hoek bij de Aya Sofia, de Blauwe Moskee  en het eeuwenoude onderwater reservoir, de Basilica Cisterne.

Rüstem Pasa Camii vanaf de Galatabrug (1)Uiteraard hebben we ook het Taksimplein, de Galatatoren, met de veerboot de Bosporus over naar Kadiköy, Grand Bazaar, en de Egyptische Bazaar bezocht. We hebben kerken gezien, verschillende moskeeën, de ene nog mooier dan de ander. We hebben door straten geslenterd, heerlijk gegeten en drankjes gedronken onder de Galatabrug met uitzicht op de kleine Rüstem Pasa moskee.

Fietstocht was voor mij het hoogtepunt van ons bezoek

We hebben het allemaal gedaan én we hebben gefietst. Dat was voor mij het hoogtepunt van deze trip. Onder begeleiding van Geert de Vos en in gezelschap van Marc Guillet hebben we de fietstocht ‘De Gouden Hoorn’ gedaan. Zo verkenden we een stuk Istanbul dat we lopend nooit hadden gezien. We zijn door oude wijken gekomen waarbij Geert de geschiedenis vertelde. Nog meer mooie, bijzondere plekken hebben we zo ontdekt.

Nu weer terug thuis heb ik het gevoel dat ik Istanbul een beetje begin te kennen, maar heel veel heb ik ook nog niet gezien. Deze wereldstad aan de Bosporus blijft aan me trekken. Zeker weten: ik kom nog een keer terug!

Gastblogje van: Esmeralda Petrus

Lijkt het je leuk om Istanbul per fiets te ontdekken?

Boek dan hier een fietstour met Nederlandse gids via 

http://www.bajabikes.eu/nl/tours-in-istanbul/bb/genietistanbul