FOTO © Slawomira Kozieniec

Voor het Süleyman Seba Cultureel Centrum in de deelgemeente Beşiktaş staat een opvallend beeld. Deze keer niet van Atatürk maar van een statige dame in een theatrale pose.

Het gaat om Leyla Gencer (10 oktober 1928 – 10 mei 2008), een Turkse operazangeres van een Poolse moeder.

Een sopraan die vanaf 1950 tot het midden van de jaren ’80 zong en een repertoire had met meer dan zeventig rollen.

Haar wieg stond in Polonezköy, ook wel Adampol genoemd, een liefelijk dorpje in de bossen op 30 kilometer van het oude hart van Istanbul, aan de Aziatische kant en deel uitmakend van het district Beykoz.

Haar vader, Hasanzade İbrahim Çeyrekgil, was een rijke zakenman. Haar moeder, Alexandra Minakovska, kwam uit een rooms-katholieke aristocratische familie afkomstig uit Litouwen. Op haar achttiende trouwde ze met Ibrahim Gencer, een bankier.

In 1982 begon ze in Milaan jonge operazangers en -zangeressen les te geven. Haar laatste optreden op de operapodium was in 1985. Tot in 1992 bleef ze zingen tijdens concerten.

Gencer stierf op 10 mei 2008, 79 jaar oud, in Milaan. Na de uitvaartmis in de San Babila kerk in Milaan, werd haar stoffelijk overschot gecremeerd en op haar verzoek verstrooid in de Bosporus door de beroemde jonge Turkse pianist en componist Fazıl Say.