IMG_1336Alleen in de moderne wijken van Istanbul zijn er veel eigentijdse koffiebars: Starbucks en Turkse varianten als Kahve Dünyası en Mado – waar ze allerlei varianten westerse koffie hebben. En in hipsterbuurten als Karaköy en Kadıköy zijn er talloze funky koffiebars van de zogeheten derde koffiegolf.

Ook in de meeste restaurants en op de terrasjes in de oude stad kun je westerse koffies bestellen.

Elders in de stad, waar de meeste toeristen zelden komen, hebben ze een veel beperkter assortiment.

Çay (thee) wordt door Turken heel de dag en overal gedronken, zoals wij koffie.

De meeste Turken drinken maar twee soorten koffie: Nescafé en de traditionele Türk kahvesi (drabkoffie) in minikopjes.

Turkse koffie wordt gemaakt van kort gebrande en heel fijn gemalen koffiebonen. Deze wordt niet gefilterd maar gekookt. Suiker wordt er aan toegevoegd voor de koffie met koud water op het vuur gaat op een zo laag mogelijk vuurtje. Wanneer de koffie kookt borrelt hij naar boven met een laagje schuim, net zoals bij melk. Zodra de koffie kookt wordt hij even van het vuur gehaald en weer teruggezet tot hij voor een tweede keer kookt, dan wordt de koffie meteen ingeschonken.

Begin niet meteen te drinken, maar geef het koffiedrab eerst de tijd om te zakken.

koffieTurkse koffie wordt geserveerd met een glaasje water. Dat is niet bedoeld om het per ongeluk in je mond gekomen drab weg te spoelen. Je dient het eerst te drinken om je smaakpapillen op te frissen, zodat je extra kunt genieten van de smaakexplosie in je mond. Turken zien hun koffie als een delicatesse, niet als iets dat je heel de dag door drinkt.

Eind 2013 kwam de Turkse koffie op de lijst van beschermd cultureel erfgoed van de Unesco.

Erg populair is om je de toekomst te laten voorspellen door na het drinken het koffiedik te ‘lezen’.

Eerst wordt het kopje snel omgekeerd op het schoteltje. Pas wanneer de bodem koud is, gaat de procedure verder. Voor het kopje weer wordt omgekeerd in zijn oorspronkelijke positie wordt het eerst drie keer tegen de klok in rondgedraaid. Pas daarna bezint de waarzegster aan het voorspellen van je toekomst!

https://www.youtube.com/watch?v=CLo_GwNxR1E

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan mijn Wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul