Topkapi sultans paleis in Istanbul

Het voormalige paleis van de sultans, het Topkapi Paleis, in de oude wijk van Istanbul, was de populairste toeristische attractie in 2010. Meer dan 3,58 miljoen mensen bezochten de gebouwen waar de koninklijke familie vier eeuwen woonde en van waaruit de sultans het Osmaanse Rijk bestuurden tot het midden van de 19e eeuw.

De toeristen betaalden 30,6 miljoen Turkse Lira (bijna 15 miljoen euro) aan entreegelden.

De op een na populairste toeristische bestemming in Istanbul was  de Hagia Sophia, een van de grootste architectonische prestaties ter wereld.

Het indrukwekkende gebouw diende 916 jaar als kerk en 418 jaar als een moskee. Meer dan 2,9 miljoen toeristen genoten van het prachtige interieur, de schitterende mozaïeken en de gigantische koepel.

Nummer drie in de top van de toeristische attracties was de Basilica Cisterne, ook gevestigd in de wijk Sultanahmet. Het enorme ondergrondse waterreservoir is een van de meest opmerkelijke toeristische attracties van Istanbul. Het werd gebouwd door de Byzantijnse keizer Justinianus om te kunnen voorzien in de waterbehoeften van het koninklijk paleis, toen gevestigd aan de overkant van het Hippodroom, waar nu de Blauwe Moskee staat. De Cisterne werd bezocht door 1 miljoen toeristen.

Het Archeologisch Museum, dat een van de rijkste klassieke collecties ter wereld heeft, werd in 2010 bezocht door 300.000 toeristen. Het heeft voorwerpen uit heel het Osmaanse Rijk.

In totaal maakten vorig jaar 11.661.624 toeristen een stedentrip naar Istanbul. Samen betaalden ze een totaalbedrag van 90 miljoen Turkse Lira ($ 56,7 miljoen; of 42 miljoen euro) aan entreegelden.