Op weg naar het Topkapi paleis. Foto: Slawomira Kozieniec

Het Topkapı paleis is niet alleen het oudste, maar ook het meest authentieke en intrigerende van alle Osmaanse paleizen. Het Topkapı Sarayi (Kanonnenpoortpaleis) is duidelijk anders dan de paleizen in de rest van Europa. Het doet denken aan een stenen tentenkamp dat door nomaden is gebouwd.

De voormalige koninklijke vertrekken zijn niet ondergebracht in een enorm bouwwerk, zoals Buckingham Palace of het paleis van Versailles, maar het is een verzameling van relatief kleine paviljoens omgeven door prachtige tuinen.

Een van de gebouwen was de ‘Harem’ (‘verboden’ in het Arabisch), een labyrint van gangen en kamers, waar de familie van de sultan woonde en waar ook de buitenlandse vrouwen, die werden gekocht als slavinnen, leefden als concubines voor het plezier en de nakomelingen van de sultan. Het gehele complex is omgeven door hoge muren.

Het Topkapı paleis ligt op de top van de eerste heuvel van het schiereiland waar achtereenvolgens de steden Byzantium, Constantinopel en Istanbul bloeiden. Vanaf hier hadden de sultans een prachtig uitzicht over de Bosporus, de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara. En vanaf hier bestuurden ze 400 jaar het Osmaanse Rijk voordat ze in 1856 verhuisden naar het Dolmabahce-paleis, een barok paleis in westerse stijl op de zuidelijke oever van de Bosporus en ontworpen door de beroemde Armeense architecten Gabaret en Nikogos Balyan.

Wandelend door de gebouwen en de vier binnenplaatsen van het Topkapı paleis voelt u zich deelgenoot van de gloriedagen van het Osmaanse Rijk. Maar ook van de verschrikkingen die toen plaatsvonden, zoals executies en de massamoord op Ottomaanse prinsen, zijn nog sporen te vinden.

Zoals op die gruwelijke dag in 1595 toen Mehmet III sultan werd en doofstomme paleisbedienden het bevel gaf om al zijn 19 te wurgen (er mocht natuurlijk geen bloed worden vergoten, want de prinsen waren van koninklijke bloede!). Hij liet ze vermoorden zodat ze hem niet het recht op de troon konden betwisten.

Sommigen van hen waren nog kinderen. Ze werden begraven in het imposante praalgraf van hun vader dat links van de uitgang van de Hagia Sophia staat. U kunt een gratis bezoek brengen aan dit familiegraf en alle kisten bekijken.
Vergeet niet om het Paviljoen van de Heilige Mantel te bezoeken op de derde binnenplaats. Het is een heilige plaats voor moslims, want er zijn een aantal relikwieën van de profeet Mohammed te zien: tanden, haren uit zijn baard en de indruk van zijn voetstappen. Vrijwel elke dag zit een moslim hier de koran te reciteren. Een respectvolle en rustig gedrag is hier vereist.

De belangrijkste zijn de heilige standaard en de heilige mantel van de profeet die uit Egypte werd meegebracht door sultan Selim Yavuz, nadat hij dat land veroverde in 1517.

Dit paviljoen is tevens een heilige plaats voor christenen en joden: er worden stukjes van de onthoofde schedel van Johannes de Doper bewaard, het zwaard van David en de staf van Mozes.

Een bezoek aan dit intrigerende Osmaanse paleis is een van de hoogtepunten van een stedentrip naar Istanbul.

Het Topkapı  paleis is sinds 1926 een museum.

Open: Elke dag van 9.00-19.00 uur.  Gesloten op dinsdag.

Kaartverkoop: tot 18:00 uur

Kaartverkoop voor de Harem: tot 17:00 uur

Hoe komt u er?
Neem de tram. Stap uit bij halte Sultanahmet / Blauwe Moskee. Loop rond de Hagia Sophia (rechts) naar de hoofdingang van het Paleis.

www.topkapisarayi.gov.tr

De site biedt ook een virtuele tour door de gebouwen