Foto © Slawomira Kozieniec
Je gaat voor de eerste keer voor een korte zakentrip naar Istanbul. Welk goed en strategisch gelegen hotel kies je dan? Waar kun je goed werken? Wat zijn leuke restaurants?
Hier mijn tips.
Wat spreekt mij het meest aan?
De enorme dynamiek, de energie, creativiteit, ambitie, mix van culturen, verpletterende gastvrijheid, vriendelijkheid en behulpzaamheid van de Turken, en het spetterende uitgaansleven.
Aanbevolen hotels in de wijken Beyoğlu, Şişli, Nişantaşı en Etiler
In Beyoğlu:
Galata Antique hotel
Mia Pera hotel
Hotel Au Pera
Palazzo Donizetti hotel
Pera Tulip
Pera City Suites
Richmond Istanbul
The Peak hotel
Armada Pera hotel
Adahan
Marmara Taksim hotel
Marriott
Gezi hotel Bosphorus
The Haze, boutique hotel in Karaköy
Gradiva hotel, aan de Galatabrug
In de wijk Nişantaşı:
House hotel
Sofa hotel
In de wijk Şişli
Hilton Bomonti hotel
In de wijk Etiler
Le Méridien Istanbul Hotel
Aanbevolen restaurants
– Upscale dining: Sunset Grill & Bar. Upscale dining met een schitterend uitzicht op de Bosporus. Lid van de Chaîne des Rôtisseurs. Grote selectie seizoensgebonden gerechten van de Mediterraanse en Turkse cuisine. En “New Japanese Cuisine”. Ideaal voor business lunches en diners.
– Authentiek Turks: Hamdi restaurant, naast de Kruidenbazaar, mooi uitzicht op de Gouden Hoorn en de Bosporus. Het is een traditioneel en heel populair kebab restaurant sinds begin jaren ’60. De specialiteit is ‘Fıstıklı Kebap’, gegrildgehakt met pistachenootjes. Vergeet niet te beginnen met een keuze uit het grote assortiment aan koude voorgerechten, ‘mezeler’ in het Turks.
– Çiçek Pasajı (Bloemenpassage): Ook hier is het menu authentiek Turks in de kleine restaurantjes in deze voormalige winkelpassage. Altijd gezellig.
– Wereldkeuken: Restaurant Midpoint aan de belangrijkste winkelpromenade, de Istiklal Caddesi, op nog geen honderd meter van het Nederlandse Consulaat. Met een heel groot terras waar je een fantastisch uitzicht hebt op de oude stad en de Bosporus. Alles uit de internationale keuken. Grote variëteit, hoge kwaliteit gerechten en goede Turkse wijnen. Professionele bediening. Hele prettige atmosfeer. Hier kun je niet reserveren.
– Müzedechanga – Fijn, rustig, mooie keuken, goede bediening, stijlvolle omgeving
– Peymane – Sprookjesachtige koele tuin, heerlijke keuken
– Salt Galata – Stijlvolle locatie, mooi terras en goede bediening en keuken
– Cezayir Restaurant – Mediterraans Turks fusion in een historisch Italiaans gebouw met een heerlijke tuin. Een oase van rust!
– Kayıkçı – Een verborgen juweeltje in de toeristische wijk Sultanahmet. Mediterraanse keuken.
– Cavit – Traditionele Turkse ‘meyhane’ (Beetje te vergelijken met een tapas bar); kleine porties met talloze koude en warme voorgerechten met bier, wijn en raki (anijslikeur) en daarna visgerechten.
– Asitane Restaurant – Bij Byzantijnse poort Edinerkapı, culinaire Ottomaanse gerechten. Een avontuur!
Waar kun je goed werken?
Eofis, aan de Istiklal Caddesi (winkelpromenade) – goede voorzieningen, prettige locatie, gekke plek.
SALT Galata – Stijlvolle locatie (oud bankgebouw), met een goed restaurant
Over het algemeen is het goed werken/vergaderen in de grotere hotels. Er zijn aparte meeting rooms, goed internet, printers etc. Er zijn ook een aantal kleinere bedrijven waar er kantoorruimte per dag kan worden gehuurd.
Netwerken
Netwerk events zijn er veel. Zo is er de maandelijkse informele inloopborrel van NLBorrels Istanbul. (Zie de gelijknamige Facebook pagina).
“Ik geef de voorkeur aan de events van de Dutch Business Association Turkey en van het Nederlandse Consulaat-Generaal”, aldus Roy van Eijsden, voormalig directeur Turkije van het ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV.
Daarnaast zijn er verschillende business clubs, zoals bijvoorbeeld de Propellerclub. Elke maand is er een InterNations event, waarbij het makkelijk is sociale en zakelijke contacten op te doen. Bij lidmaatschap van DBA Turkey, is er ook de mogelijkheid om bij een van de andere leden een dagje op kantoor te werken.
Werksfeer in Istanbul
De werksfeer in Istanbul is in een woord ‘energiek’ te noemen. “In Turkije, en Istanbul als uitvergroting daarvan, merk ik dat er met zeel veel enthousiasme en toewijding aan zaken begonnen wordt”, aldus Van Eijsden. “Hierbij geldt het daadwerkelijke begin als veel belangrijker dan een degelijke voorbereiding. Hierdoor moet er gaandeweg de uitvoering veel meer worden bijgestuurd en overlegd. Hierdoor ontstaat een zeer speciale dynamiek op een project. Er is veel interactie tussen verschillende disciplines en ontstaat er een ongelofelijke hoeveelheid energie en creativiteit. Dit vergt voor een West-Europeaan het nodige aanpassingsvermogen, maar als deze twee werelden elkaar ontmoeten en begrijpen ontstaat er een uniek proces dat het beste van beide werkwijzen verenigd.”
Op de een of andere manier geeft Istanbul meer dan ze neemt. “Het is moeilijk uit te leggen, maar de nadelen (congestie, roet, benauwd, weinig groen) wegen op tegen de voordelen (uitzicht, mensen)”, zegt creative consultant Gerbrand Bas. Het is vooral de energie die het verschil maakt, vindt hij. “Ongelooflijk veel mensen willen iets bereiken. Waar wij de neiging hebben om ons te verliezen in processen gaat het in Turkije om het korte termijn resultaat, dat is soms een verademing. Dat gecombineerd met de culturele verwantschap, Nederlanders en Turken zijn het gewoon om zich te bewegen in twee culturen, biedt een ongewoon goed uitgangspunt voor een duurzame relatie.”
Welk vervoermiddel is de beste keuze?
Openbaar vervoer is goed geregeld. Tram, metro, metrobus, veerboten, minibusjes die ‘dolmus’ heten brengen je overal heen. Taxi’s zijn er ook in overvloed. Geel van kleur, net zoals in New York. Wanneer je weinig tijd hebt en de stad nog niet kent, neem dan een taxi.
Mijn favoriete plekje(s) om van de Turkse cultuur/sfeer te genieten
Aan het water: aan de oevers van de Gouden Hoorn en van de Bosporus, zowel aan de Europese als aan de Aziatische kant. Bij de vismarkt naast de Galtabrug in Karaköy bijvoorbeeld; eet daar een van de vele simpele visgerechten.
Ga borrelen in de barstraat Nevizade. De Grote Bazaar en de Kruidenbazaar voor de oriëntaalse sfeer. Sjiek en toch betaalbaar is de fameuze Sunday brunch op het terras van het Kempinski hotel aan de Bosporus.
Andere tips
De beste periodes om Istanbul te bezoeken zijn lente en herfst, dan is de temperatuur het aangenaamst. Spaar tijdens je verblijf bankbiljetten van 5, 10 en 20 lira. Handig om daarmee gepast in de taxi te betalen, zodat chauffeurs geen wisseltruc kunnen toepassen met groot geld. Drink in ieder geval twee typisch Turkse drankjes: ‘ayran’ (yoghurtdrink aangelegd met water en zout), en rakı (spreek uit: raku; de laatste letter als in ‘dus’). Rakı is een ongezoete, alcoholische drank met een anijssmaak. Het heeft veel weg van de Franse Pastis, de Italiaanse Sambuca, en de Griekse Ouzo. Lekker bij visgerechten, witte kaas, meloen, en allerlei Turkse warme en koude voorgerechten (‘mezze’ in het Turks). De eetcultuur is zoals in veel mediterrane landen: lunch rond 14.00 uur. Diner start omstreeks 20.00 uur.
Laat je Nederlandse meningen thuis. Begin niet over hoofddoekjes, moslims, Koerden, Atatürk of Erdoğan. Wanneer een van die onderwerpen ter sprake komt, stel dan vragen. Geef in eerste instantie geen meningen. Dat kan wel onder vrienden, beter niet bij een eerste ontmoeting. Neem veel visitekaartjes mee, en geef die aan zoveel mogelijk mensen die je tijdens ontmoetingen tegenkomt.
Meer weten?
Heb je meer vragen? Neem contact op via het contactformulier.
Wil je in je vrije tijd Istanbul verkennen? Bestel dan mijn Wandelgids bij uitgeverij Odyssee
https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul