Vaak hoor ik van vrouwelijke toeristen uit Nederland en andere westerse landen dat ze zich in Istanbul veiliger op straat voelen – ook ’s avonds – dan in grote steden in Europa, Amerika of Zuid-Afrika.

Desondanks hoor ik vrijwel even vaak de klacht van Nederlandse studentes en andere vrouwen dat Turkse mannen hen op straat, in het openbaar vervoer of in andere publieke ruimten lastigvallen. Het gaat verder dan flirten. Het gaat om seksuele intimidatie in woord, gebaar of handeling.

Van jolige obers onder de Galatabrug die tegen westerse toeristes roepen ‘I love you’ en ‘I want to marry you’, tot verkopers in kledingwinkels die vrouwelijke klanten onzedelijk betasten in pashokjes, mannen die hen ongegeneerd aanstaren, met ‘hun ogen uitkleden’, of tegen vrouwen aanrijden in een drukke bus, tram of metro.

Blonde, westerse vrouwen zijn vaak doelwit. Maar ook heel veel Turkse vrouwen maken melding van seksuele intimidatie op straat.

Meer dan 90 procent van alle vrouwen ter wereld hebben ooit wel eens te maken gehad met onzedelijke opmerkingen of handelingen aldus organisaties als Stop Street Harassment en Hollaback!

Tips tegen seksuele intimidatie (afhankelijk van de situatie)

  1. Niet aankijken, stoïcijns langslopen.
  2. Schreeuw zo hard mogelijk als iemand je betast. Defol! (Rot op!; Opzouten!); of  Ayıp! Ayıp! (Schande!).
  3. Spreek iemand naast je in de bus, tram of metro aan en vraag zijn/haar hulp.
  4. Maak een foto met je mobieltje van de dader.
  5. Zorg dat je een deospray of pepperspray in je handtas hebt.
  6. Doe een zelfverdedigingscursus.

Heb je zelf nog meer tips?

Reageer en deel ze met andere lezers!