Taxi's in Istanbul. Foto: Slawomira Kozieniec

Het is onmogelijk om de enorme vloot van gele taxi’s te missen in Istanbul. Er zijn zeker 50.000 taxichauffeurs die  toeristen en inwoners van Istanbul naar elke denkbare bestemming brengen.

Inmiddels is er veel verbeterd voor klanten, omdat alle taxi’s bij wet verplicht zijn om een meter te hebben. Maar er moet nog veel gebeuren om de kwaliteits- en veiligheidsnormen van de chauffeurs op te krikken. De gemeente Istanbul is begonnen met een nieuw project dat tot doel heeft klachten van klanten en chauffeurs te verminderen.

In 2011 zullen alle taxichauffeurs worden verplicht om een elektronische kaart te hebben om hun taxi te kunnen starten. Van dan af aan kunnen taxichauffeurs, die in een  theehuis zitten te  kaarten  niet meer aan een vriend of familielid vragen om voor hem in de taxi te gaan rijden. Dankzij een vinger-afdruksysteem zal het controlecentrum van de gemeente in staat zijn na te gaan wie er in welke taxi rijdt.

En net als in New York zullen taxi’s worden voorzien van beschermende panelen die bestuurders van passagiers scheidt, om de persoonlijke veiligheid van chauffeurs te verbeteren.

Passagiers kunnen vanaf nu op een televisiescherm achterin de nieuwe taxi’s allerlei informatie krijgen. Mensen die een taxi nemen kunnen door de centrale van de gemeente worden gezien zodra ze op een knop op het televisiescherm drukken.

En de centrale belooft dat zij taxichauffeurs naar plaatsen zal sturen waar veel mensen staan te wachten. Een welkome verbetering, die zal worden gewaardeerd door mensen die op een taxi staan te wachten, zeker tijdens regenachtige dagen.