Foto © Slawomira Kozieniec

Turkse taxi’s behoren tot de goedkoopste in de wereld. Voor een ritje van 5 km ongeveer 2,25 euro, aldus onderzoek door taxi2airport dat data analyseerde van Taxi-Calculator.com.

Op de internationale ranglijst blijken taxi’s in Istanbul de op zes na goedkoopste te zijn. Na Egypte, India, Thailand, Indonesië, Maleisië en Mexico.

In Istanbul zijn er 1,2 taxi’s per duizend inwoners, in New York 4,3 en in Londen 12,4.

Ik heb veel aardige, hulpvaardige en vriendelijke taxichauffeurs meegemaakt van de ongeveer 18.000 die er in Istanbul zijn.

Laatst nog was ik in der haast, op weg naar het vliegveld, mijn rugzak vergeten in een taxi. Mijn paniek was snel voorbij toen een andere taxichauffeur zijn collega belde en hij mijn rugzak terugbracht naar de luchthaven.

Maar er zijn er ook nogal wat die de ‘yabancılar’ (vreemdelingen) op een oneerlijke manier geld afhandig willen maken.

Kortgeleden sprak ik met een Nederlandse die al voor de negende keer in Istanbul was, dit blogje had gelezen, en toch 80 lira werd afgetroggeld door de beruchte wisseltruc. Voor dit soort cowboys moet je dus op je hoede zijn.

Let op!

  1. Spreek nooit een prijs af (die is altijd te hoog), maar rijdt op de meter.
  2. De meter start standaard op 6 Turkse Lira. Tarief per km is 3,25 TL. Houd de meter in de gaten, want sommige chauffeurs manipuleren de meter.
  3. Er bestaat geen nachttarief.
  4. Betaal altijd met Turkse Lira’s. Wie met Euro’s betaalt, wordt afgezet.
  5. Veel taxichauffeurs denken dat ze Michael Schumacher zijn en dat ze net als deze Duitse autocoureur en 7-voudig wereldkampioen in een Formule-1 auto op een racebaan rijden. Rijden doen ze als gekken, maar ze maken relatief weinig ongelukken, omdat de meeste andere weggebruikers ook zo rijden. Doe dus altijd je veiligheidsgordel aan, ook al kijkt de chauffeur je verongelijkt aan met een blik van ‘denk je dat ik niet kan rijden dan?’
  6. Zorg voor voldoende kleingeld, biljetten van 5, 10, 20 Lira. Bij groot geld, proberen ze vaak hun beruchte wisseltruc toe te passen. Ze doen dan net of je een biljet van 5 Lira hebt gegeven in plaats van 50 TL. Of ze laten je ‘jouw’ biljet van 20 TL zien terwijl je net 100 TL had gegeven. Je moet sowieso bijbetalen, want jij kan niet meer bewijzen dat je 50 TL of 100 TL had gegeven.
  7. Open je portemonnee niet zittend naast de taxichaffeur. Ik heb van Nederlandse vrouwen gehoord, die met zijn vieren in de taxi zaten, dat de chauffeur Eurobiljetten uit de portemonnee van de betalende dame probeerde te halen.
  8. Stap resoluut uit als een chauffeur onbeschoft doet en noteer zijn kentekennummer. Geef dat door aan de balie van het hotel. Istanbul verdient goud aan het toerisme en het stadsbestuur is er heel veel aangelegen om het imago van een vriendelijke, gastvrije stad hoog te houden. Dus klachten indienen heeft, hopelijk, op den duur effect.
  9. Bereid je goed voor. Bestudeer de kaart van de stad en kijk waar je hotel ligt, zodat je een algemeen idee hebt hoe een taxi van A naar B moet en je niet wordt verrast door een chauffeur die je wil afzetten. En neem het visitekaartje van het hotel mee, zodat je het adres aan de chauffeur kunt laten zien, en hij eventueel – als hij het echt niet weet – even naar het hotel kan bellen. Op je smart phone kun je natuurlijk ook de beste route zien.
  10. Maak alleen gebruik van gele taxi’s die je zelf aanhoudt; laat je niet meevoeren door een vreemde die je naar een taxi meeneemt. Meestal is het ook veilig de receptie van je hotel te vragen een taxi voor je te bellen.
  11. Download de app BİTAKSİ op je smart phone. Hij laat je zien waar de dichtstbijzijnde geregistreerde taxi is. Ook de naam van de taxichauffeur wordt zichtbaar. Makkelijk voor het geval je een klacht over hem hebt.

Klachtenlijn

Wie klachten heeft over een taxichauffeur kan de klachten hotline bellen:

444-15-23 of 325-15-15

Ook genieten van mijn Istanbul?

Bestel dan mijn Wandelgids hier. Ook leuk om kado te geven!

https://bit.ly/2QnTSW2