Anja van de Beek bij de tandarts in Istanbul  5090Steeds meer  Nederlanders reizen voor gebitsverzorging of haartransplantatie naar het buitenland. Turkije is de populairste bestemming. De reden?

Dezelfde kwaliteit, veel goedkoper en nog een leuke stedentrip op de koop toe!

Lees erover in het verhaal dat ik voor het Algemeen Dagblad en Het Parool schreef (2012).

Foto: Slawomira Kozieniec

Alleen al in Turkije arriveerden in de eerste  zes maanden van dit jaar enkele duizenden Nederlanders voor een tandartsbezoek. “En dat aantal neemt alleen maar toe”, zegt Musa Temel, directeur van Dental Reizen. “Nederlandse tandartsen houden de prijzen kunstmatig hoog. En dit jaar zijn die alleen maar verder gestegen door het experiment met de vrije prijzen voor de tandartsen. Mensen weten dat het in Turkije ook prima kan, maar dan voor veel minder geld. Zelfs als je de reiskosten meerekent.”

Patiënten reizen vooral voor een eenmalige grote ingreep naar het buitenland en kunnen zo duizeden euro’s besparen. Bedrijven die reizen inclusief tandartsbezoek aanbieden, melden een stijging van 40 tot 50 procent ten opzichte van vorig jaar.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigt de trend. Behalve Turkije zou ook Hongarije in trek zijn. Of er risico’s verbonden zijn aan het buitenlands tandartsbezoek kan de inspectie niet zeggen. “Ons toezicht houdt op bij de grens. Maar wij hebben nog nooit klachten intvangen.”

Daisy van Dijk zou in Nederland minstens 5000 euro kwijt zijn voor een grondige renovatie van haar gebit. In Turkije kost het maar 1600 euro. “Inclusief reis en hotel ben ik voor 2000 euro klaar. En het levert me nog een leuke citytrip op ook.”

Daisy van Dijk was op zoek naar een goedkope tandarts. Ze was niet tevreden met haar voortanden die volgens haar schots en scheef stonden (“En je glimlach is toch je visitekaartje”, zegt ze erbij). Via Google en de zoekwoorden ‘kronen’ en ‘betaalbaar’ belandde ze plotseling op de website van een medisch reisbureau – ze wist niet eens dat zulke bedrijven bestonden.

En nu zit ze in de wachtkamer van tandarts Halil Dayioglu in Istanbul. . “Ik geloofde het niet, zo goedkoop!”, zegt ze. !” De behandeling zou haar in Nederland 5000 euro kosten. In Turkije maar 1.600 euro. “Inclusief reis en hotel ben ik voor 2000 euro klaar”, zegt Van Dijk. De enorme tijdsbesparing is voor haar ook van belang. “In Nederland gaat het lang duren, moet ik steeds weer vrij nemen van mijn werk. Daar heb ik allemaal geen zin in. Hier ben ik binnen vijf dagen klaar en heb ik nog een leuke city trip ook.” Istanbul noemt ze ‘sprookjesachtig’. “Ik ben echt een beetje verliefd geworden op de stad.

De meeste patiënten uit Nederland komen normaal in de lente of de herfst, omdat het dan nog niet zo warm is, zegt tandarts Halil Dayioglu, de eigenaar van de kliniek, waar zeven artsen werken. Maar de afgelopen tien dagen waren er al weer vier klanten uit Nederland. “De meesten komen hier via mond tot mond reclame”, aldus Dayioglu.

Onderwijsassistente Anja van de Beek (48) is een van hen. Ze is met haar partner naar Istanbul afgereisd nadat ze enthousiaste verhalen van haar buurman hoorde. “Hij kwam terug met een prachtig gebit. Toen uit de offertes bleek dat ik in Nederland voor mijn zeven kronen 1200 euro meer kwijt zou zijn, twijfelde ik niet langer”.

Ze is vol lof over de behandeling, de kwaliteit en de hygiëne. “Hier moet iedereen voor het betreden van de kliniek plastic hoesjes over zijn schoenen. Bovendien ben je hier geen nummer. Ze nemen ruim de tijd voor je, stellen je op je gemak en zijn heel vriendelijk. Ik heb de eerste keer tweeeneenhalf uur in de behandelstoel gelegen. Het voelde haast als verwennerij.”

Diverse bedrijven zijn op de trend ingesprongen. Ze luisteren naar namen als Medical Travel Service en Dental Reizen. Ze doen erg goede zaken. “Wij zien een stijging van 50 procent ten opzichte van het afgelopen jaar”, zegt Han de Wolf, directeur van Medical Travel Service, dat dit jaar enkele honderden Nederlanders naar een Turkse tandartsstoel brengt.

Risico’s

De risico’s zijn niet groter dan bij een Nederlands tandartsbezoek, stellen de ondernemers. Het grootste risico is nog dat mensen problemen krijgen met hun ‘eigen’ tandarts in Nederland als die merkt dat zijn patiënt is ‘vreemdgegaan’. “Het is al eens gebeurd dat een patiënt werd weggestuurd toen zijn tandarts ontdekte dat hij een Turkse kroon had,” zegt Musa Temel van Dental Reizen. “Zo worden patiënten soms gestraft wanneer ze gaan ‘shoppen’. Die tandartsen proberen hun klanten te dwingen hen trouw te blijven.”

Anjo Nauts (55) uit Kerkrade is eveneens een weekje Istanbul terwijl haar ondergebit een grondige renovatie ondergaat: 3 kiezen eruit en 14 kronen. Voor 5160 euro goedkoper dan in Nederland. Mensen in haar omgeving zeiden ‘dat je dat risico durft te nemen’. Dus de drempel was hoog, zegt ze. “Maar ik ben echt heel blij dat ik het gedaan heb. Kijk eens hoe mooi mijn tanden er nu uitzien! Volgend jaar kom ik met mijn vriendin zeker terug, maar dan alleen om van de stad te genieten.”

Ook belangstelling?

Bekijk de informatie oponderstaande sites

http://www.medicaltravelservice.nl/haartransplantatie-turkije/haartransplantaties/extern/genietvan/

http://www.medicaltravelservice.nl/tandarts-turkije/tandarts-behandelingen/extern/geniet-van/