Taksim Plein wordt verkeersvrij. Foto: Slawomira Kozieniec

Burgemeester Kadir Topbas van Istanbul heeft onlangs aangekondigd dat in 2011  de werkzaamheden gaan beginnen om het Taksim-plein af te sluiten voor verkeer. Het beroemde plein zal alleen nog voor voetgangers toegankelijk zijn. Verkeerswegen naar het plein zullen worden omgleid en metro stations en busstations zullen worden verplaatst.

De burgemeester zei in zijn aankondiging dat zowel Mete Street, die voor het Atatürk Cultureel Centrum loopt en de straat van de Tarlabaşı Boulevard naar de  Siraselviler Avenue loopt, zullen worden opengesteld voor voetgangers. Het verkeer zal worden verplaatst naar een lager niveau en de metro-ingang en –uitgang zal worden verplaatst van het centrum van het plein naar een van de  straten in de buurt. Haltes van stadsbussen op het plein zullen worden verwijderd.

Taksim Square is een belangrijk verkeersknooppunt met aansluitingen voor bussen, minibussen, taxi’s, de metro en de kabelbaan.

Architect Haydar Karabey kritiseert de manier waarop in Istanbul beslissingen worden genomen over de inrichting van de stad. “Overal ter wereld worden dit soort besluiten via openbare raadplegingen genomen. Projecten worden tentoongesteld, mensen discussiëren erover en brengen hun stem uit”, zei hij tegen de krant Radikal.

“Het Taksim Plein is van ons. Het is het Plein van de Republiek, het plein van de 1 Mei vieringen. Het is een plek voor protesten en entertainment. Je gedragen als een alleenheerser en zeggen: ‘Ik doe dit in Taksim,’ zonder iemand iets te vragen is totaal verkeerd. Ik, als inwoner van Istanbul, zou graag willen weten wat er zal gebeuren. ”

Meer informatie over de geplande transformatie van het Taksim-plein is te lezen in dit artikel in Hurriyet Daily News

http://bit.ly/fzLY22