Blauwe dopjes inzamelen bij de veerboot. Foto: Slawomira Kozieniec

Overal in Istanbul, waar afvalscheiding niet door de stad wordt georganiseerd, zie je werklozen grote, zelfgemaakte karren achter zich aanslepen en bruikbaar materiaal uit afvalcontainers vissen.

Sinds kort hebben ze ‘concurrentie’. Steeds meer Turken doen mee aan een nieuwe rage die is overgewaaid uit Nederland en België: het inzamelen van schroefdopjes van petflessen. De opbrengst is voor de aankoop van rolstoelen.

Ik zag de inzamelbakken al in de vertrekhal van de Atatürk luchthaven, in de wachtruimte van onze veerboot en op andere plekken waar veel mensen langskomen. De trend is nu uitgegroeid tot een rage. Overal kom ik grote, lege plastic flessen tegen, vastgebonden aan allerlei soort palen, die dienen om de, vooral, blauwe plastic dopjes in te zamelen.

Ook in andere Turkse steden doet men mee. In Denizli heeft een Japanse vrouw haar Golden Retriever geleerd om plastic flesjes te verzamelen. In Antalya doen studenten van het onderzoekscentrum voor milieuproblemen van de Akdeniz Universiteit ook mee aan de actie.

Coördinator Huriye Oğuz zegt dat ze voor 150 kilo flessendopjes een rolstoel kunnen kopen. ‘Voor een speciale prijs van 150 Turkse Lira (Euro 60) via onze campagne.’

Özlem Kurt, een werkloze moeder, heeft een rolstoel voor haar 5-jarig dochtertje Gülperi bij elkaar gespaard door wekenlang van deur tot deur te gaan en te vragen om flessendopjes. Haar dochtertje kan nu eindelijk zelf de deur uit met de rolstoel die ze via de Akdeniz universiteit kreeg.

Doe ook mee aan de campagne en spaar je blauwe en andere dopjes op tot je een inzamelfles ziet. Goed voor het milieu en het goede doel!