Verkoop van simit broodjes aan de kade van Istanbul. Foto: Slawomira Kozieniec

Waar je ook loopt in Istanbul en op welk tijdstip dan ook, er zijn altijd simitverkopers die met hun manden of in pyramides op hun hoofd de typische Turkse simitbroodjes verkopen. Gisteravond rond 22.00 uur zag ik er nog een rondlopen in de buurt van de aile cay bahcesi, de familietheetuin, in onze wijk aan de Aziatische oever van de Bosporus.

Het ringvormig broodje wordt gemaakt van gevlochten deeg met veel sesam (simit) zaadjes erop. Die plakken aan het deeg doordat de broodjes voor ze worden afgebakken in schalen met sesamzaadjes worden gedompeld een badje krijgen in vloeibare druivensiroop.

Het recept is ontstaan in de paleiskeukens van de Ottomaanse sultan (koning)

Süleyman de Grote (1520-1566), ook wel de Wetgever (in het Turks Kanuni) of de Prachtlievende genoemd.

In Turkije worden simit broodjes bij het ontbijt of als tussendoortje gegeten. Uiteraard met thee (çay). De broodjes worden verkocht door bakkers en door simitverkopers op straat.

Wanneer ik ’s ochtends vroeg met de veerboot mee moet, stap ik altijd even bij onze warme bakker aan de overkant van de straat binnen en koop een simitbroodje. Heerlijk om in de verse, luchtige, knapperige en nog warme broodjes te bijten. Gewoon puur, zonder enig beleg.

Slimme Turkse ondernemers hebben geprofiteerd van de enorme populariteit van de broodjes en er sinds 2001 een hele keten fastfoodketen omheen ontwikkeld, de Simit Sarayi winkels, oftewel de simitpaleizen! In 2013 ging de eerste Simit Sarayi in Rotterdam open. De keten heeft de ambitie om er in heel Nederland zeker 50 te openen.

In de Simit Sarayi restaurants zijn de broodjes ook met beleg te koop, meestal met kaas en tomaat. Maar ook vele andere varianten van belegde en gevulde broodjes, bladerdeeg snacks gevuld met kaas, aardappel of spinazie en allerlei zoetigheden. Smullen!

Een bezoek aan Istanbul is niet compleet als je geen simitbroodjes hebt gegeten.

Verken Istanbul met mijn wandelgids, die je hier kan bestellen

http://bit.ly/32VEdzv

Simit broodjesverkoper. Foto: Slawomira Kozieniec