De Ali Suavi Sokak, een zijstraatje van de populaire winkelstraat Bahariye Caddesi, is vernoemd naar Ali Suavi. Van hem staat in het begin van het straatje een standbeeld met een aantal van zijn boeken.

De Ottomaans-Turkse schrijver, journalist, activist en revolutionair Ali Suavi (1839-1878) kwam om het leven kwam bij zijn mislukte staatsgreep tegen het bewind van de conservatieve en steeds autoritairder optredende sultan Abdülhamit II in 1878.

Suavi had gehoopt om sultan Murad V weer op de troon te krijgen, omdat die meer sympathie had voor liberale idealen zoals een grondwet.

Suavi was van Griekse afkomst. Zijn grootvader of overgrootvader had zich bekeerd tot de islam.

Hij was opgeleid als theoloog en preekte een tijdje in de mooie Sehzade moskee in Istanbul. Als lid van de Jonge Ottomanen was hij hoofdredacteur van hun krant. Wegens zijn kritiek op het beleid van sultan Abdülaziz werd hij verbannen naar de stad Kastamonu aan de Zwarte Zeekust, dik 500 kiometer buiten Istanbul.

Een Turkse nationalist of protonationalist, zoals hij in de Turkse nationalistische historiografie wordt neergezet, was Suavi niet.

Uit zijn werk blijkt dat hij in feite een Ottomaanse patriot was met pan-islamitische drijfveren. Ali Suavi was, net zoals het Ottomaanse moslim verzet in de jaren 1870 tegen de Russische bezetting van de Rhodope-bergen, in wat tegenwoordig Bulgarije is, onderdeel van het Ottomaanse moslim nationalisme. Dat lag ten grondslag aan het beleid van de Jong Turken tijdens de Eerste Wereldoorlog en inspireerde het nationale verzet in Anatolië na 1918 tegen de buitenlandse bezettingsmachten, vooral de Grieken.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan hier mijn wandelgids:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul