Aan het begin van de Macar Kardesler straat, die naar de moskee en het praalgraf van sultan Mehmet de Veroveraar leidt, is een parkje met stukken van Romeinse zuilen.

Achter een omheining liggen resten van de enorme kerk (525 x 527 meter) voor de martelaar St. Polyeuktos of Hagios Polieuktos, die als christelijke geloofsleerling bij een vervolging werd vermoord.

De resten van de kerk kwamen aan het licht tijdens graafwerkzaamheden voor het huidige kruispunt bij het gemeentehuis. De St. Polyeuktoskerk was een voorloper van de Hagia Sophia (537) en werd gebouwd door prinses Anicia Juliana tussen 524 en 527.

Katholieke kruisvaarders die in 1204 Constantinopel veroverden en talloze gouden en zilveren kostbaarheden roofden, plunderden ook deze kerk en voerden hun trofeeën af naar Italië.

Aan de rechter hoek van de voorgevel van de San Marcokerk in Venetië is de beeldengroep ‘de Moren’ te zien. Die is afkomstig uit deze Polyeuktos kerk. De voet van een van de vier Moren brak af toen de kruisvaarders het beeld met geweld weghaalden uit deze kerk. De voet werd later bij opgravingen gevonden. Deze en andere vondsten uit de ruïnes zijn nog te zien in het Archeologisch Museum van Istanbul binnen het Topkapi paleiscomplex van de sultans.

Wil je meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan mijn Wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul