Naast de moskee van sultan Mehmet II, de Veroveraar (Fatih in het Turks), ligt een fraaie Osmaanse begraafplaats.
Bijna tegen de moskee aan staat een gebouw uit 1742; een bibliotheek die werd gebouwd in opdracht van sultan Mahmut I. Heel toepasselijk, want hij was een studiehoofd met een grote passie voor geschiedenis, literatuur, poëzie en muziek.
De begraafplaats is een pronkjuweel van Osmaanse grafmonumenten. Herkenbaar aan het zwierige Arabische schrift op de grafstenen waarin het oude Osmaanse Turks, met veel Perzische en Arabische leenwoorden, werd geschreven. Allemaal van rijken, notabelen, ministers, generaals, geleerden, schrijvers, die zo dicht mogelijk in de buurt van de Veroveraar begraven wilden worden.
Meestal zijn het familiegraven. Aan de grafstenen is te zien of het om een man of een vrouw gaat. Mannen zijn symbolisch afgebeeld met een tulband, fez of ander hoofddeksel. Een plant geeft aan dat het om een vrouw gaat. Het aantal bloemen op het grafmonument is het aantal kinderen dat de vrouw had.
Turken kunnen net zo min als wij lezen wat er op de grafmonumenten staat. Het Osmaanse Turks bestaat namelijk niet meer. Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), de grondlegger van het moderne Turkije en de eerste president van de republiek, schafte de oude taal in 1928 af en verving het Arabische door het Latijnse alfabet, dat voor vrijwel alle westerse spellingen wordt gebruikt. Deze radicale taalhervorming had, net als alle andere veranderingen die Atatürk doorvoerde, als doel om van Turkije (het enige overgebleven land van het Osmaanse Rijk) zo snel mogelijk een modern Europees land te maken. Wie in Turkije geschiedenis studeert en oude archieven wil raadplegen, of wie met genealogisch onderzoek zijn stamboom wil uitpluizen, moet zich dus eerst bekwamen in het Arabische schrift!
Voor de beroemde minister van Defensie, Gazi Osman Pasha (1832-1900) kreeg een praalgraf met een koepel. Voor Gülbahar (Lenteroos), de echtgenote van sultan Mehmet II, is een eenvoudige tombe opgetrokken van natuursteen.
Meer ontdekken van mijn Istanbul?
Bestel dan hier mijn wandelgids:
https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul