Wanneer je vanaf het bronzen beeld van de stier van Kadıköy de winkelstraat Bahariye Caddesi inloopt is het leuk om het eerste straatje links te nemen, de Ali Suavi Sokak.

Aan de linkerkant zie je een Armeense katholieke kerk Surp Levon uit 1911. Dit is de laatste Armeense kerk die werd gebouwd voor de grote catastrofe tussen  1915 en 1917 waarbij tijdens een etnische zuivering volgens wetenschappelijke schattingen tussen de 600.000 en ruim 800.000 gedeporteerde Armeense burgers door Turkse soldaten en Koerdische milities werden vermoord of door uitputting om het leven kwamen.

Niet-Turkse en ook enkele Turkse historici karakteriseren de massaslachtingen uit de Eerste Wereldoorlog als de Armeense genocide, een bewuste uitroeiing van de christelijke Armeniërs.

De Turkse overheid en de overgrote meerderheid van de Turkse burgers spreken tegen dat er sprake was van systematische massaslachtingen. Ook het aantal doden zou volgens de Turkse autoriteiten aanmerkelijk lager zijn.

Rechts in het straatje is het cafetaria Kervan. Zodra het lekker weer is en de zon schrijnt staan hun tafels en stoeltjes buiten.

Leuk om hier neer te strijken en te proeven van de populaire Turkse snack Kumpir, een grote gepofte aardappel met een vulling die je zelf kan samenstellen uit ingrediënten zoals mais, tafelzuur, erwtjes, zwarte en groene olijven, geraspte kaas en wortel, rode bietjes, sambal, ketchup en mayonaise. Heerlijk als lunchgerecht!

Zelf meer van mijn Istanbul?

Bestel dan hier mijn wandelgids:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul