Lobby van Pera Palas Hotel. Foto: Slawomira Kozieniec

Het Pera Palace Hotel (Turks: Pera Palas Oteli) is een historisch museum hotel in de wijk Beyoğlu (Pera) van Istanbul.

Het hotel was 4 jaar gesloten, van 2006 tot 1 september 2010, voor een grondige renovatie en restauratie.

Ik ben blij dat alle historische elementen in het interieur van het eerste modene hotel van Turkije zijn gehandhaafd, schoongemaakt en hebben zonodig een nieuw verfje gekregen. Daarnaast zijn de kamers, de keuken, het restaurant, de elegante Grand Orient bar en de beroemde patisserie gemoderniseerd en aangepast aan alle gemakken van de moderne tijd.

Het management noemt Pera Palas terecht een ‘museum’ hotel. De sfeer en het interieur zijn in de afgelopen eeuw amper veranderd. Het hotel is een ontwerp van de Frans-Turkse architect Alexandre Vallaury, die naar hartelust art nouveau en oosterse stijlen mengde. Het leverde een bijzonder hotel op dat in 1892 zijn deuren opende in de tijd dat Istanbul nog Constantinopel heette.

Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de huidige moderne Turkse staat, verbleef er regelmatig in kamer 101. Dat is sinds zijn overlijden in 1938 een museum en is geverfd in het roze van de zonsopgang, zijn favoriete kleur. Op verzoek kan het bezocht worden.

Het hotel was een initiatief van de Belg Georges Nagelmackers, oprichter van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits, de luxe slaaptreinen in Europa. In 1883 begon hij met de Oriënt Express, de international luxe trein die tussen Parijs en Constantinopel reed (tot 2009). In de grote steden waar de trein stopte liet Nagelmacker luxe hotels bouwen. Pera Palas, met uitzicht over de Gouden Hoorn, was het hotel dat hij in Constantinopel liet bouwen voor zijn beroemde gasten: koningen, prinsen, presidenten, generaals, schrijvers, filmsterren en spionnen.

Agatha Christie logeerde er en schreef aan haar thriller ‘Murder on the Orient Express’ (1934) met de Belgische rechercheur Hercule Poirot in de hoofdrol. De Amerikaanse schrijver Ernest Hemmingway kwam er graag. Ook de Nederlandse spionne Mata Hari, de Amerikaanse zangeres Josephine Baker, Jackie Onasis, Sarah Bernhardt, Zsa Zsa Gabor en Greta Garbo en koning Edward VIII.

Diverse suites hebben de naam van hun legendarische gasten.

Een groot voordeel van de restauratie is dat het hotel een glazen dak heeft gekregen waardoor het donkere hotel nu veel lichter is. Gelukkig hebben ze ook de antieke ijzeren lift in tact gelaten. Grondig onderhoud heeft wonderen gedaan en de oudste lift van Turkije doet het beter dan ooit.
Prijzen: vanaf  € 230,-  per kamer per nacht met ontbijt.

Ook leuk voor high tea of gewoon om er te borrelen en te genieten van de oude sfeer van de dagen dat Istanbul nog Constantinopel heette.

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

Plafond lobby Pera Palas Hotel. Foto: Slawomira Kozieniec