Bonafide schoenenpoetser. Foto: Slawomira Kozieniec

Een van de eerste keren dat ik in 2006 in Istanbul rondzwierf, kwam me in de oude stad een jonge schoenenpoetser tegemoet met een simpel kistje. Toen hij me passeerde liet hij ‘per ongeluk’ zijn borstel vallen. Hij had niets in de gaten, dacht ik. Ik raapte zijn borstel op en riep naar hem. Hij was dolgelukkig dat ik hem zijn borstel teruggaf. Als dank wilde hij mijn schoenen poetsen. Gratis, zo leek het, al zei hij dat niet met zoveel woorden.

Toen hij klaar was vroeg hij me 20 lira. Twintig lira?! Beetje overdreven, hè vriend? Maar hij bleef aandringen en keek me dreigend aan. Ik dacht ik zal maar betalen want anders slaat hij me in elkaar. Bovendien was ik zo stom en naïef geweest om in zijn truc te trappen. Dus ik betaalde met gepast geld uit het borstzakje van mijn shirt.

Tip 1: raap gevallen borstels niet op, loop gewoon door.

Tip 2: zorg dat je muntjes en voldoende briefjes van 5, 10 en 20 Turkse lira in je borstzakje of broekzak hebt zitten om kleine bedragen op straat te betalen.

Tip 3: Open op straat (en ook niet in taxi’s) je portemonnee niet, want dat vergroot de kans dat je bestolen wordt.

Ik zie de schoenborsteltruc nog steeds op straat in de toeristische buurten van de stad. Gewoon negeren dus.

Laat je schoenen lekker poetsen bij bonafide poetsers die een vaste stek hebben of met een paar collega’s bij elkaar zitten. Dan hoef je je nergens zorgen om te maken.

Ook dergelijke of andere ervaringen? Laat hieronder je reactie achter, dan hebben andere toeristen er ook wat aan. Dank!

En fijne vakantie!

Bekijk deze video om te zien hoe het gaat.

http://bit.ly/1CCpt6l

Deze en andere ervaringen en tips staan in mijn Wandelgids.

Wil je meer van mijn Istanbul leren kennen?

Bestel dan hier mijn Wandelgids https://bit.ly/2K47UFS