Oude ‘rommel’ mag ik van mijn vrouw niet zeggen, wanneer ik weer een venter voorbij zie komen met een handkar volgeladen met allerlei voorwerpen die buurtbewoners niet meer willen.

Oud ijzer en lompen liggen er soms tussen, oud speelgoed of versleten schoenen en printers die niet meer printen. Vaak ook spullen die goed zijn voor een kringloopwinkel en soms zelfs antiek.

Laatst zag ik in de buurt van het antiekstraatje van  Kadıköy mannen rondom een van die handkarren nieuwsgierig staan kijken, spullen bewonderend vastpakkend, en de eigenaar van de kar die driftig aan het poetsen was. Oude wijnflessen van tientallen jaren oud stofte hij af en bestudeerde het verweerde etiket. Vaak onleesbaar en dus onduidelijk uit welk jaar.

“Komt allemaal uit het appartement van een voormalig arts. Hij was 95 toen hij overleed. Sommige van zijn spullen zijn nog uit de Ottomaanse tijd”, zei hij.

Bij het uitruimen van het appartement van de arts was er verzilverd bestek tevoorschijn gekomen, oude telefoons, vilten hoeden, nog niet ontkurkte flessen rode wijn, champagne, een oude Efes bierfles, en een oude Tekel alcoholfles. Tekel was tot 2008 een staatsbedrijf dat heel lang het monopolie bezat op de productie en distributie van tabak en alcoholproducten.

Ik zag ook een oud flesje mineraalwater van het merk Kızılay met een etiket in het Turks en Frans!

Fascinerend om mee te kijken naar alle spullen die uit het appartement van de oude arts tevoorschijn waren gekomen en de fantaseren over het leven dat hij geleid had. Oude rommel of antiek, dat zal pas blijken na het oppoetsen, schoonmaken en analyseren van de spullen.

Wil je nog meer genieten van ‘mijn’ Istanbul? Bestel dan mijn wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul