Barbaros Hayrettin Paşa (1478-1546) was een moslim kaper van Lesbos die een gevreesde en succesrijke Ottomaanse admiraal werd en in de eerste helft van de zestiende eeuw verantwoordelijk was voor uitbreiding van de macht van het Ottomaanse Rijk in het Middellandse Zeegebied.

Zijn bijnaam was Barbarossa (Roodbaard).

In 1533 werd Barbarossa naar Istanboel ontboden door sultan Süleyman de Prachtlievende. Hij benoemde Barbarossa tot marinechef met als rang grootadmiraal en gaf hem opdracht een oorlogsvloot te bouwen.

Door zijn overwinningen voor de sultan groeide zijn prestige en werd hij in christelijk Europa steeds meer gevreesd.

Barbarossa zei het leven op het water vaarwel toen hij 67 werd. Een jaar later stierf hij in Beşiktaş. Daar is sindsdien zijn praalgraf. Vlakbij de aanlegsteigers van de veerboten en niet toevallig werd daar ook het marinemuseum neergezet.

De naar hem genoemde Barbaros Boulevard loopt vanaf zijn mausoleum tot de zakenwijken Levent en Maslak. Een mooie traditie is dat Turkse marineschepen bij het uitvaren het mausoleum groeten met een kanonschot.

Opvallend is dat het standbeeld, in de vorm van de voorplecht van een oorlogsschip waar Barbarossa op de uitkijk staat, niet over het water tuurt maar naar zijn eigen graf! Vreemd besluit van het stadsbestuur.

Het mausoleum van deze zeeheld van de islam is elke dag geopend.

Laat je schoenen buiten staan en neem een kijkje. zijn graf is uiteraard het grootste. Geflankeerd door enkele mannelijke familieleden en de tombe van zijn vrouw, herkenbaar aan de hoofddoek aan het hoofdeinde. De stoffelijke overschotten liggen niet in de kisten, die zijn leeg en symbolisch voor de plek waar de lichamen in de aarde werden begraven.

Kijk rustig rond in de tuin rondom het praalgraf. Er zijn fraai gedecoreerde Ottomaanse grafstenen te bewonderen. De meeste zijn familiegraven. De man is symbolisch afgebeeld met een hoofddeksel, meestal een tulband. De vrouw als een plant. Het aantal bloemen aan de plant geeft aan hoeveel kinderen ze had. Diverse graftombes hebben ook een waterbakje waar de vogels uit kunnen drinken.

Het nabijgelegen marinemuseum opende in 1961 zijn deuren. De indrukwekkende collectie bestaat onder meer uit Ottomaanse houten roeiboten, scheepsmodellen, boegbeelden, en schilderijen.

De oude Byzantijnse keten die de toegang van vijandelijke schepen tot de Gouden Hoorn blokkeerde, is ook te zien in dit museum.