Paleizen Collecties Museum. Foto: AA, Burak Akbulut

Hoe een keuken een museum werd. Dat is het verhaal achter het nieuwe Paleizen Collecties Museum in Istanbul.

Het nieuwe museum is onderdeel van het Dolmabahçe complex, maar heeft een andere ingang. De keuken was onderdeel van het barokke Dolmabahçe paleis (1856) aan de zuidelijke oever van de Bosporus. Toen de Turkse Republiek werd gesticht in 1922, werden alle paleizen, villa’s en de andere eigendommen van de sultans genationaliseerd. Later kregen de paleizen een nieuwe bestemming als musea.

Tegenwoordig wordt een deel van het enorme Dolmabahçe-complex – net als in de tijd van Mustafa Kemal Atatürk – gebruikt door de premier als hij in Istanbul is. Om de ruimtes geschikt te maken voor de premier werden de gebouwen aan de achterzijde van het complex gereorganiseerd en gerenoveerd. Een van die gebouwen is de voormalige paleiskeuken.
Ongeveer 70.000 objecten uit de paleizen werden nooit tentoongesteld, omdat er geen ruimte was. Nu is de voormalige paleiskeuken gerenoveerd en geschikt gemaakt om te dienen als museum.

Bezoekers kunnen er nu ongeveer 40.000 objecten zien die allemaal werden gebruikt in het dagelijkse leven van de Osmaanse sultans en hun families. De laatste zes sultans woonden voor korte of langere tijd in het Dolmabahçe paleis. De laatste van de keizerlijke familie die er woonde was Abdulmecid Efendi, de kalief-kunstenaar die in 1924 het land werd uitgewezen en gedwongen in ballingschap moest leven.

Er zijn allerlei bijzondere en gewone voorwerpen te zien in het nieuwe museum: van kinderjurkjes en gebedskleedjes tot schrijfgerei, vergulde serviezen, kachels, vazen, geborduurde tafelkleden, camera’s, tekentafels, en nog veel meer. Het museum biedt een inkijkje in het leven van de sultans.

Open: dagelijks 9:00 – 17:00 uur
Met uitzondering van: maandag en donderdag