Russische kunst in Pera museum

‘Taferelen uit het tsaristische Rusland: 19e eeuwse Russische Klassieken’ nu in het Pera Museum.

Deze tentoonstelling biedt kunstliefhebbers in Turkije niet allen voor de eerste keer een selectie van Russische meesterwerken, maar geeft ook indrukken van de Russische geschiedenis via realistische schilderijen.

De topstukken uit de rijke collectie van het Russische staatsmuseum in St. Petersburg belichten allerlei aspecten van het leven onder de tsaren, inclusief arbeid en armoede, de wereld van de kinderen, publieke feesten, oorlog en dood, scènes uit het burgerlijke leven, en revolutie.

In literatuur, muziek en beeldende kunst wordt  de “Russische geest” afgeschilderd als een wereld van emoties, waarin liefde, verdriet en dood op hol lijken te slaan. In de periode na 1860 begonnen de genretaferelen te domineren. Vooruitstrevende Russische kunstenaars begonnen met het uitbeelden van de fundamentele problemen van die periode, zoals sociale onrechtvaardigheid, lijfeigenschap (tot 1861 werden de boeren beschouwd als eigendom van de landeigenaren in Rusland), kinderarbeid, onderdrukking van vrouwen en armoede. Het dagelijkse leven kwam in de belangstelling te staan in de kunst.

Vooral in de periode na 1880 begonnen kunstenaars een positievere houding in te nemen. Geleidelijk begonnen kunstenaars af te wijken van het uitbeelden van pijnlijke taferelen. Het publiek werd niet langer afgeschilderd als slachtoffer, maar als krachtige onderwerp.

De tentoonstelling heeft werk van kunstenaars als Repin en Makovsky, Yarosjenko en Sjisjkin en vele anderen.

Waar: Pera Museum

Wanneer: 4 november 2010 tot 20 maart 2011

http://en.peramuzesi.org.tr/default.aspx