photo (39)Wanneer je aan de Aziatische oever van de Bosporus de wijk Üsküdar verkent met mijn Wandelgids zie op een gegeven moment een klein park met fitness apparaten, het Doğancılar Park.

In dit Valkenierspark kwam de Turkse avonturier en uitvinder Hezarfen Ahmed Çelebi terecht toen hij rond 1630 vanaf de Galatatoren over de Bosporus naar hier vloog!

Een afstand van ruim 3 kilometer, met nagebouwde adelaarsvleugels!

Weliswaar had hij een stevige wind in de rug, maar dan nog was het een onvergetelijke stunt. Hij was een echte pionier in de eerste stappen op weg naar de ontwikkeling van de luchtvaart.

Net als de duizenden mensen die het spectaculaire optreden gezien hadden, was ook sultan Murat IV met verbazing en stomheid geslagen. Hij had hem vanuit de Sinan Pasha-kiosk van het Topkapi paleis gadegeslagen. Hij had niet alleen bewondering voor deze deze waaghals met de passende naam Hezarfen (Duizend Weetjes). Hij was bang voor deze uitvinder met zijn duivelse kunsten en verbande hem naar Algerije. Daar is hij in vergetelheid gestorven.

Tot mijn verbazing zag ik onlangs een muurschildering van Hezarfen Ahmed Çelebi en zijn huzarenstukje opeen blinde muur bij het Sirkeci station, waar nu een halte is van de metrotunnel onder de Bosporus: in een paar minuten van Europa naar Azie!

Wil je Istanbul ook verkennen ‘off the beaten path’?

Met een van mijn culturele wandelingen?

Je kunt ze bestellen als PDF bij mijn uitgeverij.

PDF gids
De volledige PDF-gids Wandelen in Istanbul telt 66 pagina’s en kost € 8,96. De wandelingen zijn ook afzonderlijk (€ 0,12 per pagina + € 2 startkosten) of in combinatie te bestellen. De volledige gids is ook als paperback verkrijgbaar. De gids telt 66 pagina’s en kost € 13,05 (exclusief € 2,50 portokosten).

Bestel je wandelingen hier:

http://bit.ly/TGeMp7