Foto © Slawomira Kozieniec

Mantı is de naam. Met een i zonder puntje, dus uitgesproken als in zus. Piepkleine deegkussentjes, gekookt of gestoomd, gevuld met gekruid vlees.

Een populair traditioneel Turks gerecht dat wordt gegeten met knoflookyoghurt, tomaten- of pittige sauzen. Koud of warm. Als voorgerecht of hoofdgerecht.

De oorsprong is niet helemaal met zekerheid vast te stellen. Wel is het duidelijk dat het recept door de handelaren langs de zijderoutes werd meegebracht vanuit China, Mongolië en Centraal-Azië naar Anatolië. Het is in alle tussenliggende landen alsmede in Rusland populair is.

De stad Kayseri is de culinaire hoofdstad voor deze minuscule deegpakketjes. Kayseri gaat er tevens prat op de beste pastrami en Sucuk worst te maken. Er zouden meer dan twintig soorten mantı in Kayseri zijn.

In een winkeltje in Istanbul zag ik vier jonge vrouwen op een rijtje zitten die in razendsnel tempo de Turkse ravioli zaten te maken. Alsof ze aan de lopende band stonden, zo snel ging het vullen van de door een andere vrouw gesneden vierkante deeglapjes. Andere vrouwen vouwden ze dicht tot buideltjes.

Vaak koop ik een paar doosjes van een pond. Een om meteen klaar te maken en de rest gaat de diepvries in voor later.

Smakelijk!