Baris Manco museum. Photo: Slawomira Kozieniec

Barış Manço, de in 1999 overleden popsinger, componist, song-schrijver en muzikant, blijft een van de meest populaire figuren van Turkije. Een van de veerboten op de route tussen Kadiköy, aan de Aziatische kant van Istanbul, en Karaköy, aan Europese zijde, is naar hem vernoemd.

In de wijk Moda, waar hij een villa had, is er een Barış Manço Culture Center. Veel Turkse ouders hebben een van hun zonen de naam Barış gegeven. En veel Turken kennen nog talloze teksten van de 200 liedjes die hij schreef en componeerde. Tijdens feesten worden ze uit volle borst meegezongen.

Zijn oudere broer, die werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, kreeg de naam Savaş (“oorlog” in het Turks), terwijl zijn moeder hem Barış (“vrede”) noemde.

Barış Manço was een invloedrijke Turkse muzikant. Hij droeg bij aan het nieuwe genre van de “Anatolische rock” door traditionele Turkse muziek te combineren met rock invloeden. Turkse rock is nog steeds een van de belangrijkste trends van de Turkse populaire muziek.

Hij overleed in de nacht van 31 januari 1999 in zijn villa in Moda aan een hartstilstand.

Zijn huis is inmiddels ingericht als een museum nadat de verhuur door de gemeente Kadiköy was beëindigd. De gemeente had het na zijn dood verhuurd nadat het in beslag was genomen door een bank om de schulden van de kunstenaar te kunnen aflossen.

Volgens zijn oudste zoon vloeide de schuld voort uit een lening waar zijn vader borg voor stond. “De lening was bedoeld voor zijn partners die er een resort mee wilden bouwen met de naam van mijn vader. Maar zij bedrogen hem en zijn met al het geld vandoor gegaan en spoorloos verdwenen.”

Toen ik het nieuwe museum bezocht werd ik getroffen door de poorten waar een levensgrote Barış Manço staat die klaar lijkt te staan om bezoekers te begroeten. Aan de linkerkant in de voortuin zijn er veel beelden van kinderen, die erg op hem gesteld waren, vooral in de jaren toen hij een tv-show presenteerde waarin hij hen en hun ouders liet meegenieten van zijn reizen in alle windstreken van de wereld.

Zijn huis roept dezelfde nostalgie op als de villa van Elvis Presley. Ik zie zijn piano, zijn persoonlijke bezittingen, de muziek die hij schreef, de schilderijen die hij kocht en zijn beroemde flamboyante kostuums die hij tijdens optredens droeg.

Een bezoek is een must voor al zijn fans en voor toeristen die iets meer willen weten over de geschiedenis van de moderne Turkse pop.
Adres: Yusuf Kamil Paşa Sokak nr. 5 Kadiköy

Open: Iedere dag van 9:00-17:00 uur

Gesloten: maandag

Een van mijn wandelingen voert je langs het huis/museum van Barış Manço.

Mijn wandelgids is hier te bestellen:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul