Aan het eind van de Dolap Caddesi in de wijk Fatih, in de buurt van de moskee van sultan Mehmet de Veroveraar (Fatih in het Turks), staat een van de laatste vier Romeinse erezuilen van Constantinopel.
De zuil is van rood-grijs Egyptisch graniet.
In het Turks heet die de ‘Kıztaşı’ (Maagdenzuil), waarschijnlijk wegens de afbeelding van twee Griekse beschermengelen (de rechtse is vrijwel niets meer te zien) die de aarde vasthouden aan de voet van de zuil.
De sokkel bestaat uit vier marmeren platen. De overige drie zijn versierd met een vroeg-christelijk IX monogram, een comvbinatie van de Griekse letters ‘I’ (Iota) voor Jezus en ‘X’ (Chi) voor Christus.
Het Latijnse opschrift boven de berschermengelen was oorspronkelijk in bronzen letters. De vertaling luidt: Zie dit beeld van de eminentie Marcianus en zijn voetstuk, een werk opgedragen door de prefect Tatianus.)
De officiële naam is Marcianus zuil, gebouwd ter ere van de Oost-Romeinse keizer Flavius Marcianus (450-457 n.Chr).
Het is een surrealistische gewaarwording om hier, tussen de moderne appartementen, een verloren zuil uit de Byzantijnse tijd aan te treffen.
Oorspronkelijk stond er bovenop de zuil een standbeeld van keizer Marcianus, die populair was bij de aristocratie, omdat er vrede en voorspoed was tijdens zijn regeerperiode. Het beeld is in 1204, net zoals talloze schatten, door de kruisvaarders gestolen en staat waarschijnlijk in Bari.
Zin om meer te ontdekken van mijn Istanbul?
Bestel dan mijn Wandelgids hier:
https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul