Wat Istanbul Istanbul maakt is niet de Hagia Sophia of de Blauwe Moskee, maar de Bosporus. Deze fascinerende stad zou niet al 2600 jaar bestaan zonder de Bosporus. Deze zeestraat verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Marmaris. En zij verdeelt de stad tussen Europa en Azië.
De waterweg is 32 km lang, 500 meter tot drie kilometer breed en 50 tot 120 meter diep. De Bosporus heeft niet alleen de geschiedenis van Istanbul bepaald, maar ook van de wereldrijken die vanuit deze stad werden bestuurd.
BBC Radio 4 heeft een serie documentaires gemaakt over de geschiedenis van de Bosporus.
Edward Stourton kijkt naar de rijke geschiedenis van deze strategische waterweg en hoe de Bosporus vandaag de dag werkt.
Hier is wat informatie van de BBC site:
‘De Bosporus stroomt door het hart van Istanbul. Het was duizenden jaren een bron van strijd tussen culturen, godsdiensten en imperiale machten. Tussen het Romeinse en het Byzantijnse Rijk; een botsing tussen de islam en het christendom; en tijdens de Koude Oorlog tussen de grootmachten van Oost en West. De Bosporus heeft een rijke en bloedige geschiedenis, die dichters, schrijvers en kunstenaars uit heel de wereld heeft geïnspireerd.
Elk jaar varen er in totaal 50.000 schepen door de smalle zee-engte; van allerlei soorten en maten, van kleine vissersboten tot gigantische olie-en gastankers. Zij vechten zich een weg door de verraderlijke stromingen van de Bosporus, die een van de drukstbevaren en gevaarlijkste internationale waterwegen ter wereld is.”
Check out de website van BBC Radio 4
Of luister via de BBC iPlayer http://t.co/aBHAflM
Bosporus #2 and #3 zijn binnenkort ook online.