In de meeste wijken van Istanbul wordt goed gezorgd voor zwerfhonden. Foto: Slawomira Kozieniec

Het valt toeristen en andere bezoekers van Istanbul vaak op dat er zoveel dak- en thuisloze honden zijn.Vaak hangen de zwerfhonden rond in woonwijken, maar ook in winkelstraten en in de buurt van toeristische attracties.

Zelden gedragen ze zich agressief. Ze zien er meestal goed doorvoed uit en hebben vrijwel allemaal een plastic clipje in een oor. Turkije heeft sinds 2012 ook een Partij voor de Dieren naar het voorbeeld van Nederland.

In 2004 nam het Turkse parlement de Dierenbeschermingswet aan die het verbood om dieren te mishandelen en dakloze honden met vergiftigd vlees of op een andere manier te doden. Zwerfhonden dienen sindsdien gevangen en gesteriliseerd te worden. Nadat ze een clipje in hun oor hebben gekregen, moeten ze worden teruggebracht naar de buurt waar ze rondhingen zodat hun vriendengroep blijft bestaan. Gelukkig houden de meeste deelgemeenten zich aan deze wet- en regelgeving en komt hondenmishandeling in Istanbul zelden meer voor.

Vaak zie je bakjes water en brokjes bij deuren van appartementen en winkels. Dan weet je dat het dierenvrienden zijn die de dak- en thuisloze honden een warm hart toedragen.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan hier mijn Wandelgids

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

Waterbakje voor zwerfhonden. Foto: Slawomira Kozieniec