Zo wordt het engelhaarachtige deeg gebakken in Gaziantep. Foto: Slawomira Kozieniec

Foto’s © Slawomira Kozieniec

Turken houden van lekker lang tafelen wanneer ze samen eten met familie en/of vrienden. Ik ook. Nagerechten zijn ze ook gek op. Vrijwel geen maaltijd wordt afgesloten zonder allerlei soorten fruit en daarna mierzoete lekkernijen, zoals baklava, voor bij de thee of Turkse koffie.

Mijn favoriete toetje is verse warme Künefe met sahlep vanille ijs.

Künefe is een in de oven gebakken engelenhaarnestje van filodeeg. Dat is heel dun, delicaat bladerdeeg, gemaakt van meel, water en een kleine hoeveelheid olie. Zelden wordt er een ei aan toegevoegd.

Künefe komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Turkije. Daar is het beroemd geworden. Overal in Hatay, Kilis, Adana, Mersin en Gaziantep vind je talloze patisserieën waar ze deze traditionele lekkernij dagelijks vers maken, in grote hoeveelheden.

 

Het is gevuld met witte, ongezouten kaas. En nadat het uit de oven komt wordt er een handje fijn gemalen pistachenootjes over gestrooid.

Ik was er bij toen het gemaakt werd tijdens een bezoek aan Gaziantep. Een hele leuke ervaring om van dichtbij te zien hoe ze het engelenhaar van filodeeg bakken. Fascinerend simpel en snel.

Een plastic fles met een dop erop waarin gaatjes zijn geprikt, zoals bij een bus met poedersuiker, zodat het deeg er in straaltjes uitkomt wanneer je erin knijpt. Zodra het op een grote ronde verwarmde plaat komt is het eigenlijk al meteen klaar. Het duurt niet langer dan een minuut voor het basisingrediënt voor de Künefe klaar is.

Künefe is nu ook in de rest van Turkije in veel grotere restaurants te bestellen. Bij voorbeeld in het traditionele kebab restaurant Hamdi naast de Kruidenbazaar in Istanbul. Mijn tip: vergeet niet er vanille ijs bij te vragen. Dat is mijn favoriete combinatie. En drink er zo’n minikopje Turkse koffie bij. Afiyet olsun! (Eet smakelijk!).

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

Zo werd mijn favoriete toetje gepresenteerd in Gaziantep.