selfie in Koffie laboratorium voor hardcore Breaing Bad addicts in Istanbul

Selfie in ‘koffielab’ voor hardcore Breaking Bad-verslaafden in Istanbul

Foto’s: Slawomira Kozieniec

Turkse drapkoffie na een gezellige maaltijd. Instant Nescafé soms bij het ontbijt. En in toeristische en rijkere wijken ook koffie van middelmatige kwaliteit in zaken van ketens als Gloria Jean’s en Starbucks. Dat was de koffiecultuur in Istanbul tot een jaar of vijf geleden.

Maar daar komt verandering in. Inmiddels openen in de hipste wijken speciale koffiebars hun deuren. Zoals Walter’s Coffee Roastery die inhaakt op de “the third wave” koffietrend van de micro-branders. Deze hipster tent in Kadiköy, het bruisende hart van de jeugdcultuur aan de Aziatische oever van de Bosporus, is extra speciaal. Het is het eerste café in de wereld dat is geïnspireerd op de populaire Amerikaanse tv-serie Breaking Bad.

Verstopt in een van de zijstraatjes van de buurt Moda. De kleine onafhankelijke koffiezaak is ingericht als een laboratorium waarin de aan kanker lijdende scheikundeleraar Walter White en zijn oud-leerling Jesse Pinkman zich thuis zouden voelen.

De naar hem vernoemde Walter’s Coffee Roastery vermijdt het logo en ander met copyright belast materiaal uit de successerie. Maar de uit München afkomstige Turkse ondernemer Deniz Kosan (28) en zijn team zijn er desondanks in geslaagd om de sfeer van de Amerikaanse dramaserie op te roepen.

Koffie laboratorium voor hardcore Breaking Bad addicts in Istanbul

De huiskleur is geel, zoals de beschermende pakken van de crystal meth producenten Walter en Jesse. Tegen de langste wand zijn als decoratie jongens- en meisjesnamen aangebracht. Zoals in het logo van de serie zijn de twee eerste letters van elk woord diapositief in een vlak geplaatst. Een verwijzing naar de chemische symbolen die als afkorting de naam van chemische elementen aangeven. En de rekening wordt gebracht in een glazen laboratorium maatbeker.

Naast de koffiebrander liggen gele laboratoriumoveralls met het logo van Walter’s Coffee Roastery en gasmaskers tegen de ‘giftige gassen’ die in dit ‘koffielabob’ vrijkomen. Het is de populairste hoek van de koffiebar. Hardcore Breaking Bad-addicts, die van heinde en ver komen om hier hun koffie shot te halen, staan in de rij om in de overalls selfies te maken.

Met de tropische hitte van boven de 35 graden is het in de pakken vrijwel niet uit te houden, maar ze houden vol. Terwijl het zweet van hun voorhoofden gutst, maken vrienden en stelletjes de ene na de andere selfie in verschillende poses bij de koffiebrander.

“Niet aankomen”, waarschuwt eigenaar Deniz Kosan, die aan een tafel naast zijn NK Toper (Made in Turkey) koffiebrander toezicht houdt.

IMG_9039 (450 x 600) Breaking bad coffee barUit de speakers klinkt zacht jazz en blues. Amerikaanse en andere toeristen weten de koffiebar al te vinden. Turkse studenten en jonge professionals ook.

De meesten gaan voor een van de vele soorten koffie. Diverse merken thee, water en warme chocolademelk staan ook op de kaart. De jonge barista’s Cansu en Göktuğ hebben het er druk mee.

Ebru Hacıosmanoğlu(28), onderwijsassistente fysiologie uit de wijk Beşiktaş aan de Europese oever van de Bosporus, is speciaal overgekomen om hier de sfeer te proeven van haar favoriete serie. “Ik vind het fantastisch”, zegt ze opgewonden. “Op Facebook zag ik allerlei enthousiaste reacties. Dus ik moest hier zijn”, lacht ze.

Voor de vroege vogels is er ook een Amerikaans ontbijt, met twee eieren – scrambled of sunny side up – twee dikke pannekoeken met honing en Nutella, worstjes en spek. Voor maar 22 Turkse lira (7 euro).

Net als de serie is ook deze hippe koffiezaak een hit. Ondernemer Kosan: “We gaan heel hard. Voor het eind van het jaar willen we filialen openen in Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Londen, Ierland en Amerika”.

Wil je meer van mijn Istanbul ontdekken?

Bestel dan hier mijn wandelgids:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul