Kilic moskee

Wat een schande! Voor de derde opeenvolgende keer is een historisch gebouw in Istanbul is beschadigd door wat nalatigheid of onprofessioneel werk lijkt te zijn.

Eerst was er de brand in het Haydarpaşa treinstation in november vorig jaar. Het was een ramp. Er brak brand brak uit op het dak tijdens restauratiewerkzaamheden. Het dak en de bovenste verdieping van het historische gebouw aan de Aziatische kant van Istanbul liepen grote schade op.

Daarna was de Duitse Fontein het slachtoffer. Deze werd beschadigd door onprofessionele werklieden die de buitenkant en de binnenkant van de fontein met een hoge waterdrukspuit schoonmaakten. Het gevolg was dat een deel van het plafond, bedekt met mozaïek van bladgoud, werd weggeblazen.

En gisteren brak er brand uit in de historische Kılıç Ali Pasa moskee tijdens restauratiewerkzaamheden.

Het maakt me zo boos. Kunnen mensen hun werk niet naar behoren doen? Waarom wordt er niet gezorgd voor meer de veiligheid en toezicht door deskundigen om dit soort rampen te voorkomen? Wie is verantwoordelijk?

De Kılıç Ali Pasa Moskee, in het Tophane district, is qua architectuur een van mijn favoriete islamitische godshuizen. Het werd gebouwd in 1580 door de grootste architect van het Ottomaanse Rijk, Mimar Sinan, in opdracht van Kılıç Ali Pasa, het hoofd van de Ottomaanse marine. Het wordt algemeen beschouwd als een kleine kopie van de Hagia Sophia.

De brand begon in de namiddag in de houten dakrand van de moskee. Brandweerlieden konden het vuur blussen voordat het ernstige schade aan de structuur van de moskee kon veroorzaken.

Het Istanbul 2010 Europese Culturele Hoofdstad Agentschap en de directie Stichtingen van het departement Algemene Zaken van de stad Istanbul zijn betrokken bij de uitvoering van de restauratie van de moskee. De restauratie wordt uitgevoerd door het bedrijf AN-SA (Abide Bouw Restoration Project).