Mijn favoriete viswinkel Dicle (Tirgris). Foto: Slawomira Kozieniec

Mijn favoriete viswinkel Dicle (Tirgris). Foto: Slawomira Kozieniec

De groente- en visbazaar van Kadıköy is wijd en zijd bekend. Het is een authentieke buurtbazaar waar de kwaliteit hoog is en het assortiment van vis, groente en kruiden uitgebreid. Verder zijn er talloze bars en restaurantjes.

Zodra je de hoofdstraat van de bazaar binnenloopt heb je aan de linkerhand het historische Turkse restaurantje Yanyalı Fehmi Lokantası. Het ontvangt al sinds 1919 gasten. Het gebouw is door een Griekse architect gebouwd in 1877, zoals staat geschreven op de gevel van de eerste verdieping.

Loop rustig genietend van alle kleuren, geuren en geluiden over de bazaar. Het is er altijd gezellig. De verkopers roepen vrolijk door elkaar heen. De felrode kiewen van de vissen zijn bewust naar buiten gevouwen om te laten zien hoe vers de vis is. Talloze vissoorten en alle groenten en fruit zijn met veel liefde en gevoel voor kleur en vormgeving uitgestald. Een genot voor het oog.

Voorbij de viskraampjes is rechts de Arzum Şarküteri. Dit delicatessenwinkeltje heeft een groot assortiment aan binnen- en buitenlandse kazen, koude voorgerechten, worsten, pastrami, olijven, kippen- en kwarteleieren. Daar schuin tegenover is de familiezaak Özcan Turşuları,waar ze zijn gespecialiseerd in tafelzuur. Neem een kijkje binnen om je te verbazen over de grote, en kleurrijke verzameling ingelegde groenten; van augurken, rode bietjes en witte kool, tot knoflook, onrijpe tomaten, wortelen, en wat al niet. Alles wordt nog op een ambachtelijke manier gemaakt. Ook de sambal en de olijfolie.

Bij het restaurantje Kadı Nimet Balıkçılık hebben ze heerlijke vissoep. Er hangen foto’s, tekeningen, en zelfs een schilderij van de mascotte van deze wijk, de gans Rodi. Hij overleefde de vogelgriep van 2006, omdat het verdelgingsteam van de deelgemeente hem niet kon vinden, maar hij overleed in 2009 van verdriet nadat zijn baasje Nimet (eigenaar van het restaurant) enkele maanden ervoor stierf. Ze liggen bij elkaar begraven op de Karaca Ahmet begraafplaats in Üsküdar. Zowel Nimet als Rodi zijn nu vereeuwigd in de nieuwe naam en het logo van dit visrestaurantje.

Het grootste assortiment vis is te vinden in mijn favoriete viswinkel Dicle (Tigris). De vis ligt binnen en is dus beter gekoeld dan in de kraampjes op de markt. Twee mannen staan heel de dag vis te fileren. Zeer professioneel. Als je erom vraagt bewaren ze het bruikbare visafval waar je vissoep van kan maken. Eet smakelijk!

https://www.youtube.com/watch?v=OXRR2zr7-mQ

Mijn gids ‘Wandelen in Istanbul’

Meer tips over genieten van een stedentrip naar Istanbul vind je in mijn gids ‘Wandelen in Istanbul’ van de uitgeverij Odyssee Reisgidsen.

Bestel de gids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul