Armeense gerechten in restaurant Jash. Foto: Slawomira Kozieniec

Mari Parseyhan, de manager van het nostalgische Armeense restaurantje Jash, is de perfecte gastvrouw. Ze is vriendelijk, gastvrij en zorgt ervoor dat je je in haar restaurant meteen thuis voelt.

Jash, dat “eten” betekent in het Armeens, zit wat weggestopt in een van de straten van Cihangir, een van de coolste wijken van het oude Istanbul op de heuvelflanken van Taksim naar de Bosporus. Dit nieuwe Armeense restaurantje heeft terecht gekozen om zich te vestigen in het Soho van Istanbul. De gezellige wijk Cihangir staat er namelijk om bekend dat er diverse van de leukste cafes en restaurants van Istanbul te vinden zijn.

Voor ons diner met een groep vrienden hadden we een tafel gereserveerd op de tweede verdieping. Er is plaats voor 35 gasten, maar de ruimte heeft het warme gevoel van een ouderwetse eetkamer van een aristocratische familie in Parijs. De tafels, stoelen en ander meubilair zijn antiek net als de oude schilderijen en prenten die de wanden sieren. Een ouderwetse grammofoon, zilveren kandelaars, een oude piano en de rode fluwelen gordijnen maken het plaatje compleet.

Als koude voorgerechten (meze) hadden we gevulde wijnbladeren, een salade van gegrilde en daarna langzaam gekookte aubergines met haar typische rooksmaak, en mosselen gevuld met gekruide rijst. Tevens Circassische kip met walnoten en de lekkerste van alle hors-d’oeuvres “Topik”. Dit is een typisch Armeense meze (koud voorgerecht) met uien, gemalen sesam, kikkererwten en noten. Echt heerlijk!

De hoofdgerechten bestonden uit: gemarineerde gegrilde kip, “Harisa”, een traditioneel Armeens kipgerecht opgediend als ragout vermengd met gekookte tarwe, en Armeense stijl “Istanbul Kebab” (gehaktballetjes geserveerd in een aardewerken pot met kruiden en tomaten). Turkse wijnen en raki vergezelden onze hoofdgerechten. De Parijse sfeer van ons diner werd omlijst met live muziek van een accordeonist.

Als toetjes kozen we kweepeer met dikke room, en de specialiteit van het huis “Zivazegh”, bereid met wentelteefjes gedrenkt in siroop en gegarneerd met dikke room.

We hadden een heerlijke avond. Jash is zeker een eetgelegenheid om terug te keren en weer te genieten van Armeense gerechten met Turkse invloeden.

Jash restaurant
Adres: Cihangir Caddesi nr. 9
Reserveringen voor het diner zijn sterk aanbevolen
Tel. 0212 244 30 42

[xrrgroup] [xrr label=”Sfeer:” rating=”5/5″] [xrr label=”Service:” rating=”2/5″] [xrr label=”Locatie:” rating=”2/5″] [xrr label=”Presentatie:” rating=”4/5″] [xrr label=”Smaak:” rating=”4/5″] [xrr label=”Prijs:” rating=”3/5″] [xrr label=”Gemiddeld:” rating=”3/5″] [/xrrgroup]

http://www.jashistanbul.com/