Zwerfkatten worden verwend in Istanbul. Foto: Slawomira Kozieniec

Foto’s © Slawomira Kozieniec

Slenteren door de achterafstraatjes van oude wijken is een van mijn favoriete bezigheden in Istanbul. Altijd verbaas ik me er weer over hoeveel zwerfkatten je hier tegenkomt. Meestal goed doorvoed. Niet van die magere of zieke scharminkels aan wie de hardheid van het leven op straat af te lezen is. De zwervers zien er slechter uit.

Straatkatten zijn relaxed en gaan hun eigen gang. Ik heb de indruk dat ze veel van de negatieve energie en agressie van deze wereldstad absorberen. Ze liggen vaak op de omheiningsmuur van de Grieks-orthodoxe Aya Triada kerk, in de buurt van open afvalcontainers en tegenover het eenvoudige restaurantje Yildiz Köfte.

Ik zie ze in de moderne winkelstraat Bahariye Caddesi rondlopen of  het winkelend publiek observeren. Ze houden zich ook graag op in het kunstenaarssteegje dat leidt naar de communistische theetuin van het Nazim Hikmet cultuurcentrum. Of vlakbij mijn kapper Yüksel, niet ver van het Kervan cafe, dat bekend staat om zijn smakelijke ‘Kumpir’ (gepofte aardappel met een mengsel van mais, augurkjes, olijven, erwtjes, kaas, mayonaise en ketchup). Een lingeriewinkeltje van twee ongetrouwde oude dames die heel erg van Atatürk houden, is ook een populaire hangplek voor poezen.

Overal zie ik bakjes met water en brokjes voor de straatkatten. Foto: Slawomira Kozieniec

In de islamitische cultuur is het houden van huisdieren ongebruikelijk. Honden worden door praktiserende moslims gezien als onreine dieren. Katten kunnen echter rekenen op de hulp en liefde van de moslims, omdat de profeet Mohammed van katten hield. Volgens een bekend verhaal wilde de profeet op een dag gaan bidden. Zijn lievelingskat Muezza lag op de mouw van zijn mantel te slapen. Hij vond het zielig om zijn kat te storen, en besloot daarop zijn mouw af te knippen. Ook dronk hij van hetzelfde water als de kat en liet hem vaak op zijn schoot liggen wanneer hij tot de gelovigen sprak.

Geen wonder dus dat ik overal brokjes, bakjes water, of schaaltjes melk zie bij voordeuren van appartementen, winkels, kantoren en moskeeën. Met dank aan de profeet Mohammed. Slim is het ook, die liefde voor katten. Want al die straatkatten zorgen ervoor dat er opvallend weinig ratten zijn in Istanbul.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan hier mijn wandelgids

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

Een sfeerrijke documentaire over het leven van 7 van de zwerfkatten in Istanbul is ‘Kedi’ uit 2017.

Geniet!