Bidden in de prachtige Selim Yavuz moskee in de conservatieve moslim-wijk Fatih. Foto Slawomira Kozieniec

Een wandeling door het oude/religieuze Istanbul.

Wandel naar het praalgraf van sultan Mehmet II, die de bijnaam ‘de Veroveraar’ (Fatih) kreeg, omdat hij op 29 mei 1453 het christelijke Constantinopel veroverde. Begin beneden aan de Gouden Hoorn bij Aya Kapi, een van de oude poorten van Constantinopel.

Op de top van de vijfde heuvel (een steile klim naar boven) bezoek je de moskee van Selim Yavuz, de kleinzoon van Mehmet de Veroveraar. De moskee is de op een na oudste van Istanbul en vanuit de tuin van de moskee heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Gouden Hoorn.

Bezoek ook de mooie Fatih begraafplaats waar veel van de officieren en generaals liggen die tijdens de verovering van Constantinopel en in de veroveringstochten daarna sneuvelden. Kijk in de Fatih-moskee (schoenen uit!), die lang de grootste was van het Osmaanse Rijk.

Fatih is een arme, conservatieve volkswijk waar veel streng gelovige moslims wonen. Het lijkt op Teheran door alle vrouwen in zwarte chadors en mannen met bijbelse  baarden.

Slenteren door Fatih geeft je een fascinerend inkijkje in het leven van een religieuze wijk, die onderdeel is van het moderne Istanbul.