Foto © Slawomira Kozieniec

Aan het begin van de Istiklal Caddesi, net na metrohalte Şişhane, zie je het Zweedse Consulaat Generaal met een grote tuin.

Net als de andere consulaten langs deze beroemde winkelpromenade – van Rusland, Nederland, Griekenland – is ook de Zweedse diplomatieke post oorspronkelijk gebouwd als ambassade.

Tot oktober 1923 was Constantinopel namelijk de hoofdstad van het Osmaanse Rijk. Daarna is Ankara de hoofdstad geworden.

Daar waren de diplomaten niet blij mee. Ankara was toen een klein provinciestadje. In de zomermaanden is het er vaak boven de 30 graden en ’s winters vriest het er gemiddeld 88 dagen.

Bovendien was het er saai! De kosmopolitische havenstad Istanbul met zijn bruisende uitgaansleven was natuurlijk veel gezelliger. Een populaire uitspraak uit die tijd, die nog steeds wordt gebruikt, is dan ook: ‘Het beste aan Ankara is de laatste trein naar Istanbul’.

Om de diplomaten aan te moedigen hun koffers te pakken en naar Ankara te vertrekken, gaf president Atatürk alle landen gratis een stuk grond in de nieuwe hoofdstad waar ze hun nieuwe ambassade konden bouwen. Het gevolg voor de ambassades in Istanbul was dat ze in rang werden verlaagd tot consulaten.

Nederland was zo traag met het besluit om te verhuizen dat diplomaten pas in 1955 naar Ankara vertrokken. Die traagheid kostte de overheid extra geld: Atatürk was in 1938 overleden en diens aanbod van een gratis stuk grond was verjaard.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan mijn wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul