Het Topkapi Paleis Museum presenteert voor het eerst een tentoonstelling over het leven in de harem van de sultans. İlber Ortaylı, de directeur van het museum, zegt dat het doel van de tentoonstelling is het verbeteren van de informatie over de harem. ‘De harem was een centrum van onderwijs voor bijvrouwen’, zegt hij.

De tentoonstelling toont 287 werken uit de collectie van het paleis, bestaande uit bezittingen van zowel de sultans als de concubines. ‘Elke sultan veranderde de harem naar zijn eigen wensen,’ aldus Ortaylı.

“Deze niet-islamitische vrouwen werden naar het paleis gebracht als slaven en werden opgeleid om te trouwen met de Ottomaanse staatslieden en bureaucraten. Ze kregen ook onderwijs in een ander gebouw op het paleisterrein, de Enderun school. De harem van de sultan was ook het huis, waar hij woonde met zijn moeder, vrouwen en kinderen. Het leven in de harem was niet zo spectaculair als wordt weergegeven in fictieve werken,” zegt de directeur.

De tentoonstelling is verdeeld in vier secties, elk gericht op een belangrijk aspect van het haremleven.

Het eerste deel toont de bouw van het haremcomplex met miniaturen, gravures en tekeningen. Het tweede deel gaat over de organisatie van de harem met zijn bedienden en bewakers (eunuchen) en concubines. Het derde deel gaat over de haremvrouwen, hoe ze konden opklimmen van slavin en bijvrouw tot de favoriete vrouw van een sultan en tot slot de hoogste positie, moeder van de sultan. Het vierde deel richt zich op het dagelijks leven in de harem, op de tradities en het entertainment.

Oorspronkelijk was de harem niet gevestigd in het paleiscomplex, maar even verderop in de wijk Beyazit, vlakbij de Grote Bazaar. De harem werd verplaatst naar het paleis tijdens het bewind van sultan Süleyman de Prachtlievende op aandringen van zijn vrouw, de voormalige Oekraiense slavin, Roxelane. Zij wilde dat de sultan en zijn gezin, en bijvrouwen, zouden samenleven in hetzelfde complex.

De tentoonstelling  loopt tot 15 oktober in de voormalige koninklijke stallen op het terrein van het paleis.

Bron: Hürriyet Daily News