Bistro Zenka in Cihangir. Foto: Slawomira Kozieniec

Bistro Zenka heeft een nieuwe eigenaar. Hij heeft de zaak niet alleen totaal verbouwd, maar er tevens een opwindend eetavontuur gecreëerd in de steeds veranderende restaurantscene van Cihangir.

Op het eerste gezicht miste ik de gezellige sfeer van de oude Zenka, maar zodra ik zat, begon ik te genieten van het nieuwe interieur, de muziek en de menukaart.

Een minpunt is dat Zenka, net zoals de meeste moderne restaurants in Istanbul, een tv heeft. Toegegeven deze is redelijk netjes weggestopt, maar het is toch een tv en dat is storend. Ik heb thuis tv, die heel de dag aanstaat (niet mijn keuze), dus ik wil geen tv als ik uit eten ga.

De eigenaar van Zenka lijkt heel het doodlopende straatje waar de bistro is gevestigd te hebben overgenomen. De gerechten die de kleine eetgelegenheid naast de bistro serveert worden door de keuken van Zenka geleverd. Bovendien is de eigenaar van de bistro van plan een club te openen tegenover Zenka en een klein hotel naast de deur.

Het eten op de menukaart ziet er smakelijk, anders en spannend uit. De prijzen zijn redelijk voor Cihangir, een hippe, levendige buurt met een Franse sfeer waar de gegoede burgers, Anatolische migranten en veel Turkse kunstenaars, intellectuelen en buitenlanders wonen.

Zenka heeft een creatief menu waarop veel Franse delicatessen en specialiteiten prijken. Maar Amerikaanse klassiekers zijn er ook: Buffalo Wings, hamburgers, steaks, wraps en fajita’s (gegrild vlees geserveerd op een tortilla van bloem of maïs) uit de Tex-Mex keuken.

Mijn favoriete voorgerecht? Garnalen met knoflook, boter, gekonfijte citroen en zeer dun gesneden radijs op een bedje van met hete saus overgoten spinazie. De smaak is bitter-zoet en pikant. Mmmmm.

Verschillende vrienden kozen de New York Steak (31 Turkse Lira), die van Amerikaanse afmetingen was. Mijn biefstuk moet medium rare zijn en in Turkije vertel ik de obers hoe lang ze de biefstuk aan elke kant moeten bakken. Voor een van mijn vrienden ging ik naar de keuken en sprak met de Franse chef-kok over de juiste timing van het bakken van de biefstuk. “Als hij niet gaar genoeg is, kunt u hem altijd nog even in de pan leggen, maar als hij te veel doorbakken is moet u de gast een andere biefstuk geven.” Dat vond hij logisch. En de biefstukken die vanaf dat moment uit de keuken kwamen, waren perfect.

De wraps waren goed gevuld. Daar werd niet op bezuinigd. de geur van het verse, platte brood dat langs kwam was om van te watertanden. Ik bestelde ‘Shovel Pig’; geroosterd varkensvlees met BBQ saus, zure appel gratin en seizoensgroenten voor 29 TL. Echt uitstekend. Heerlijk kluiven tot er geen vlees meer aan het bot zat.

De enige zorg die ik vooraf had, was toen de ober me vroeg: ‘Hoe wilt u uw vlees?’ Varkensvlees is alleen maar goed als het echt goed doorgebraden is’, antwoordde ik. Gelukkig hoef je dat de chef-kok van Zenka niet te vertellen.

Ik heb genoten van het eten en van de sfeer. Ik twijfel er niet aan dat de bediening zal verbeteren zodra het nieuwe personeel gewend is aan de bistro en de managers een beter idee krijgen van het type klant dat hun zaak bezoekt.

Ik ga zeker terug. Er is immers nog veel te ontdekken van het  interessante menu, waarop ook voor vegetariërs een ruime keuze is.
Bovendien heeft Zenka een aardige selectie wijnen uit Turkije, Chili en Frankrijk.

Bistro Zenka
Adres: Siraselviler Caddesi No. 66 in Cihangir
Tel: 0212 293 96 17

www.zenkabistro.com

Open: elke dag van 08.00 uur – 04.00 uur
Ontbijt, lunch en diner
Parkeerplaats aan de overkant van de straat[xrrgroup] [xrr label=”Sfeer:” rating=”3/5″] [xrr label=”Service:” rating=”2/5″] [xrr label=”Locatie:” rating=”2/5″] [xrr label=”Presentatie:” rating=”4/5″] [xrr label=”Smaak:” rating=”4/5″] [xrr label=”Prijs:” rating=”3/5″] [xrr label=”Gemiddeld:” overall=true] [/xrrgroup]

Garnalen op een bedje van spinazie. Foto: Slawomira Kozieniec