Bozcaada_run Geïnspireerd door mijn vader die nog altijd hardloopt op zijn 66e, doe ik sinds afgelopen winter op zaterdagochtend mee met de hardlooptrainingen van Adım Adım*, begeleid door Kees Arendz in het ‘grote bos’ van Istanbul (Belgrad Ormanı).

Het was eerst even wennen om op zaterdag vroeg op te staan, aangezien ik aan de Aziatische kant woon en meestal op vrijdagavond niet thuis bleef zitten. Ik heb het geluk dat een aantal hardlopers in mijn buurt wonen en een plekje in hun auto vrij hebben. Er is echter de mogelijkheid om vanaf 4. Levent samen te reizen met de andere hardlopers. Een hele groep komt daar ’s ochtends samen bij Şehr-i Simit om nog even samen thee te drinken of te ontbijten. Hardlopers zonder auto kunnen vervolgens carpoolen naar het bos. Goed geregeld dus!

Na een warming-up begint de training die in totaal anderhalf uur duurt. Iedere week bedenkt Kees weer iets nieuws; van krachtoefeningen en sprints tot tempotrainingen, heuvels op en af, slaloms, door het grind langs het meer en noem maar op.

 

Het is prima vertoeven in het bos, veel zuurstof, lekker fris en genoeg plekken om allerlei verschillende oefeningen te doen. We zijn met een leuke groep van meestal rond 15-20 man. Er is ook een groep voor beginners, de Rookies, die voornamelijk wandelen en hardlopen afwisselen. De sfeer is altijd optimaal en hoewel de trainingen soms intensief kunnen zijn zit je na afloop altijd weer boordevol energie! De trainingen zijn zeer effectief en je merkt dat je na verloop van tijd sneller wordt en dat het je steeds gemakkelijker afgaat.

IMG_2823  Er worden regelmatig hardloopwedstrijden georganiseerd in Turkije zoals Runtalya, New Balance, Nike en natuurlijk Eurasia in Istanbul waarbij verschillende afstanden gekozen kunnen worden. Ook zijn er een hele hoop kleiner georganiseerde wedstrijden in en rondom Istanbul.

Iedere eerste zaterdag van de maand is er in het Belgrad bos een Adım Adım-wedstrijd in plaats van de training. Hierbij wordt het 6 km parcours afgelegd en krijg je, net als bij de grote runs, door middel van je wedstrijdnummer je uitslag na afloop toegestuurd. Tijdens de trainingen word je goed voorbereid op deze runs.

Ik ben inmiddels niet meer weg te slaan bij de hardloopevenementen en heb gemerkt dat mijn enthousiasme ook andere mensen aan het rennen heeft gezet. Dankzij het samenzijn met anderen vliegt de tijd voorbij en merk je haast niet dat je intensief aan het sporten bent. Nederlanders opgelet dus: hardlopen is een effectieve en ook nog eens vrijwel GRATIS sport! 🙂

De Adım Adım trainingen op zaterdagochtend in het bos zijn gratis. Op dinsdagavond geeft Kees een training in Caddebostan en op donderdagavond in İstinye, tegen een kleine vergoeding.

 

Voor meer informatie over de trainingen kun je Kees bereiken via istfunrun@gmail.com.

Jolanda van Til

* Adım Adım: vrijwilligersorganisatie die zich d.m.v. fondsen en hulpverlening inzet bij sportieve evenementen.