De wijk Beyoğlu aan de Europese kant van Istanbul ligt ten noorden van de oude stad, aan de overkant van de Gouden Hoorn. Tot aan het eind van het Ottomaanse rijk stond deze buitenwijk van Istanbul bekend als Pera. De betekenis van Pera is ‘aan de overkant’ (van de Gouden Hoorn).
Hier woonden sinds het eind van de zestiende eeuw de niet-moslims, Europese en andere christenen en joden. Italianen (de meesten van Genuese en Venetiaanse afkomst), Grieken en Armeniërs waren de grootste groepen. Zij bouwden er hun huizen, scholen, ambassades, kerken en winkels langs de straat die toen de Grande Rue de Pera heette en sinds het begin van de Turkse Republiek in 1923 de Istiklal Caddesi (Onafhankelijkheidslaan).
De grootste katholieke kerk van Istanbul ligt aan deze straat, de St. Antonius van Paduakerk, waar de latere paus Johannes de XXIII tien jaar preekte voor hij in 1958 paus werd. Hij was in die jaren de ambassadeur van het Vaticaan in Istanbul en kreeg later een standbeeld en de eretitel ‘vriend van de Turken’, omdat hij zo van Turkije hield en goed Turks sprak.
De Italiaanse gemeenschap bouwde de oorspronkelijke St. Antonius van Paduakerk in 1725 op dezelfde locatie als het huidige gebouw in Venetiaanse neo-gotische stijl dat uit 1912 stamt.
De kerk wordt gerund door Italiaanse priesters. Er zijn diensten in het Italiaans, Pools, Engels en Turks.
Wil je meer weten van mijn Istanbul? Bestel dan mijn Wandelgids voor je volgende bezoek bij mijn uitgever Odyssee. Veel plezier!