De beroemde overdekte markt van Istanbul, de Grand Bazaar, viert haar 550e verjaardag dit jaar met een reeks van culturele evenementen.
De Bazaar werd in 1461 gebouwd in opdracht van sultan Mehmet II de Veroveraar. De Kapali Carsi, zoals de bazaar bekend is in het Turks, is een van de oudste en grootste overdekte markten ter wereld. En een van de eerste winkelcentra in de wereld.
De bazaar is een groot complex, een labyrint van 58 straten met meer dan 4.000 winkeltjes. Oorspronkelijk waren er verschillende markten, naast elkaar, elk gespecialiseerd in een bepaald product.
Ze beschikten over karavansarais (herbergen) voor reizende kooplieden en hun kamelen en andere lastdieren. De handelaren mochten er drie dagen en nachten gratis verblijven om in die periode hun producten te verkopen. Sommige van de originele karavansarais (ook wel ‘hans’ genoemd) zijn er nog steeds, maar zijn nu in gebruik als winkels en werkplaatsen voor juweliers en andere ambachtslieden. Een van de mooiste is de Zincirli Han, waar veel beroemde presidenten, filmsterren en koningen te gast waren, onder wie koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en Maxima
De leukste manier om de bazaar binnen te gaan is vanaf het Çembertitaş plein. Ga daar naar beneden en sla links af bij de poort die leidt naar Nuruosmaniye moskee. Loop rechtdoor tot je bij de prachtige poort met dezelfde naam komt.
Een bezoek aan de Grote Bazaar is een unieke ervaring. De overdekte markt is bekend om zijn sieraden, aardewerk, specerijen en tapijtwinkels. De meeste winkels zijn gegroepeerd naar de soort goederen die zij verkopen: van leren jassen en bontjassen tot geknoopte en geweven tapijten en gouden en zilveren sieraden en souvenirs.
Het complex is enorm uitgebreid in de 16e eeuw tijdens het bewind van sultan Süleyman de Prachtlievende. In 1894 onderging de bazaar een ingrijpende restauratie na een aardbeving.
Afdingen is een must in de bazaar. Betaal nooit de eerste prijs die de verkoper noemt. Onderhandelen is een eeuwenoud spel en de Turken zijn er meesters in.
Het hangt allemaal af van uw onderhandelingsvaardigheden, maar in de meeste gevallen moet u in staat zijn om 20 tot 30 procent van de oorspronkelijke prijs af te krijgen. Als de winkelier u achterna komt nadat u ontevreden zijn winkel bent uitgelopen, is dat een teken dat er nog steeds ruimte voor afdingen is.
‘Kijken, kijken, niet kopen’ is een gevleugelde uitdrukking in de bazaar voor Nederlandse toeristen. Reageer met een glimlach en als u toch van plan bent iets te kopen, onderhandel dan vriendelijk maar beslist.
Open: Dagelijks 08:30-7:00
Gesloten: op zondag