Eerlijk gezegd is een top 10 van Istanbul voor mij zeer moeilijk te bepalen. Ik had liever mijn top 50 geschreven!

Natuurlijk blijven heel wat van mijn favoriete plekjes buiten deze lijst.

  1. Boottocht over de Bosphorus: mooiste is varen tussen Kadıköy – Eminönü. Dat is precies de plek waar je uitzicht heb op het Topkapi Paleis, Hagia Sophia, Blauwe Moskee en je ziet tegelijkertijd de Maiden Tower, de Bosporus hangbrug, de Gouden Hoorn en de Galata Toren.
  2. Over de Bosporus hangbrug rijden en kijken naar de Bosporus en zijn beide kusten, de Europese en Aziatische oevers.
  3. Hagia Sophia, waar twee godsdiensten elkaar onmoeten in een 1500 jaar oude kerk/moskee.
  4. Wandelen door de oude Mese Straat, beginnen naast de Basilica cisterne bij de Million zuil, lopen richting Beyazit langs graftombes, moskeeën, medrese’s, zuil van Constantijn, een bezoek aan de Grote Bazaar, de ruim 500 jaar oude Kapaliçarşı, en de boekenbazaar Sahaflar.
  5. Het Osmaanse Topkapi Paleis met zijn Harem, en vooral de vierde tuin met zijn Mermer Havuz en Bagdat Paviljoen. Gülhane Park, ooit de tuin van het Topkapi Paleis waar de Sultans en de vrouwen en kinderen van de Sultans wandelden. Thee drinken aan het eind van de park, met fantastisch uitzicht op de Bosporus en het Aziatisch gedeelte.
  6. Ontbijten in Kanlıca Çınaraltı – de wijk in het Aziatich gedeelte die beroemd is om zijn yoghurt – daarna met een kleine motorboot (tekne) varen naar de overkant (Europa) naar de kust van Emirgan (5 minuten) en daar een wandeling maken langs de Europese kust richting Istinye. Bezoek aan het Sabanci Museum en Pembe Köşk in de park Emirgan, de tuin is schitterend in het voorjaar wanneer alle tulpen bloeien.
  7. Rüstempaşa Moskee met de mooiste tegels van de Osmaanse periode
  8. Vis eten aan het eind van de Karakoy Balikpazari aan het water van de Gouden Hoorn met uitzicht op de Galata Brug, Eminonu en Suleymaniye Moskee. Vis is heerlijk vers, simpel en niet duur. Vis van de Bosporus, de Palamut (bonito) is een echte aanrader.
  9. Bezoek de wijk Sultanahmet: de Blauwe Moskee, graftombe van sultan Ahmet die de moskee liet bouwen, de Arasta Bazaar, en het Mozaiek Museum, een gedeelte van het Bijzantijns Paleis. Lekkerste Turkse koffie van de stad in Derviş Cafe drinken, bij Idris en Mahsun.
  10.  Chora Museum met zijn bijzonder mooie mozaieken en fresco’s van Jezus en zijn leven. Granaatappelsap drinken in de tuin onder de bomen, bezoek aan de oude Turkse straten in de omgeving.

Semra Özbek Akgöl

Gids in Istanbul

http://www.privegidsistanbul.nl/

Gids Semra op de Galatabrug