Ik geniet van gevulde mosselen. Foto: Slawomira Kozieniec

Midye Dolma (met gekruide rijst gevulde mosselen) is een van de populairste snacks in Istanbul.

De mosselen zijn eerst gekookt. Dan worden ze uit de schelp gehaald. die wordt gevuld met gekruide rijst. daarop wordt de gekookte mossel gelegd. Je haalt het bovenste deel van de schelp eraf. dat gebruik je als lepel om de mossel en rijst in een hap naar binnen te werken.

Venters duiken aan het begin van de avond op in de populairste uitgaanswijken om hun waar aan de man te brengen. Dat lukt ze steeds beter naarmate de avond vordert.

In populaire uitgaanswijken als Beşiktaş en Kadıköy zijn er ook fastfood tentjes die zich specialiseren in de gevulde mosselen. Het is er elke avond druk. Vaak staan liefhebbers in rijen te wachten tot ze aan de beurt zijn. Soms worden er ook wedstrijden gehouden wie er in de kortste tijd de meeste mosselen naar binnen kan werken.

Veel toeristen zijn bang om ziek te worden van snacks die op straat worden aangeboden. Ik heb een gevoelige maag en moet oppassen met wat ik eet. Maar ik ben sinds mijn aankomst hier in de zomer van 2006 nog geen enkele keer ziek geworden van het ‘street food’ terwijl ik toch alles eet.

Van gevulde mosselen, geroosterde kastanjes en maiskolven tot de pittige snack çiğ köfte (grof gemalen tarwe met milde uien, tomaten, tomatenpuree en kruiden op een blad ijsbergsla) en een broodje kokoreç (geroosterde lamsdarmen).

Waarom heet de gevulde mossel ‘Midye Dolma’?  Het Turkse woord voor mossel is ‘midye’. Bij ‘dolma’ denken we meteen aan het Griekse gerecht van die naam; druivenbladeren gevuld met rijst.

Het woord dolma komt van het werkwoord ‘dolmak’. Dat betekent ‘gevuld worden’. Alle groenten die gevuld worden heten in de Turkse keuken ‘dolma’. Dus ook gevulde aubergines (patlican), paprika’s, druivenbladeren, witte koolbladeren, enzovoort.

Ook de gele minibusjes die je overal in de stad ziet en dienst doen als meermanstaxi’s hebben een naam die is afgeleid van datzelfde werkwoord ‘dolmak’, namelijk ‘dolmuş’. Waarom? Omdat ze alleen vertrekken wanneer ze ‘gevuld’ zijn.

Dus wanneer je na een avondje stappen nog zin heb in wat hartigs voor het slapen gaan, neem dan gerust wat van de gevulde mosselen bij de straatventers.

Je hoeft vooraf niet aan te geven hoeveel je er wil. Begin gewoon te eten van de gevulde mosselen waar rijkelijk citroensap over gesprenkeld is en eet tot je genoeg hebt. De verkoper telt dan de lege schelpen en zegt je hoeveel je betalen moet. Smakelijk!